Saturnus
Saturnus ringar försvinner snabbare än vad man trott. - Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI / HANDOUT/TT

Saturnus ringar försvinner – snabbare än man tidigare trott

Att Saturnus har ringar omkring sig är inget nytt – så har det varit i flera miljoner år. Däremot rapporteras det att ringarna håller på att brytas ner, dessutom mycket snabbare än vetenskapsmän tidigare trott.


De flesta av oss fick nog lära sig solsystemets alla planeter när vi gick i skolan. Att Merkurius ligger närmast solen, att Neptunus är blå och att Saturnus är omgiven ringar. 

Men hör och häpna – Saturnus håller på att förlora sina ringar! 

Bryts ner 

Saturnus ringar håller på att brytas ned och resterna av dem regnar ner på planeten. Mestadels består ringarna av is och sten, och varje sekund regnar omkring 10 000 kilo ner på Saturnus, rapporterar Business Insider. 

Att ringarna runt Saturnus bryts ner är inget nytt. Det har vi vetat om sedan 1980-talet då NASA:s på ett av sina uppdrag märkte av mystiska och mörka band i Saturnus magnetfält, vilket visade sig vara rester från ringarna. Saturnus ringar utsätts konstant av en del UV-strålning från solen samt andra små meteoriter. 

När man upptäckt att ringarna började brytas ner gjorde vetenskapsmän en uppskattning på hur lång tid det skulle ta innan de skulle vara borta. Enligt dem rörde det sig om 300 miljoner år. 

Försvinner snabbare än man tidigare trott 

Men det går i en rasande fart – faktiskt ännu snabbare än vad vetenskapsmän tidigare förutspått. Den höga nedbrytningshastigheten är mer än dubbelt så snabb. Med dessa nya, betydligt tydligare observationer, beräknar forskare att det bara är 100 miljoner år kvar tills ringarna är helt borta. 

Ringarna kommer med andra ord alltså försvinna 200 miljoner år tidigare, rapporterar Business Insider

Funnits i hundratals miljoner år 

Saturnus uppskattas ha bildats för ungefär 4,5 miljarder år sedan, men har den alltid haft ringarna? Svar nej. 

Vid ett Cassini-uppdrag i rymden kunde man se att de första ringarna bildades för omkring 100-200 miljoner år sedan. En evighet för en människa men en ganska kort tid för universum. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om 10 fantastiska vetenskapliga framsteg vi gjorde under 2018. Det kan du läsa mer om här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du åka till rymden?
Tack för din röst!