Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Swedbank misstänkt för penningtvätt – här påverkas kunderna

- 20/02/2019, 10:24 -

Den svenska storbanken Swedbank misstänks för att ha fått miljardbelopp penningtvättade efter senaste Uppdrag granskning. Nu rasar Swedbank på börsen – så här påverkas du som kund.

Danske Bank har varit i blåsväder efter att det avslöjades att ryska kriminella nätverk tvättade pengar i deras baltiska filialer för över 270 miljarder kronor. Nu misstänks Swedbank ha använts för penningtvätt i drygt ett årtionde.

I kvällens avsnitt av Uppdrag Granskning får vi reda på hemliga dokument som visar transaktioner i Baltikum mellan Danske Bank och Swedbank.

Vi får också reda på att det finns kunder som är brevlådeföretag med samma adress i Storbritannien. De saknar kontaktuppgifter och verkar inte bedriva någon typ av verksamhet. Kunder till Swedbank har skickat runt 300 miljoner kronor till ett 40-tal bolag på samma adress.

Dessutom finns det tusentals Swedbankkunder som har konton i Baltikum, men är registrerade i skatteparadis som Brittiska Jungfruöarna och Belize. Och i många fall är detta oklara ägare och verksamheter.

Uppdrag granskning har identifierat cirka 50 Swedbankkunder som ska ha fört över 40 miljarder kronor via banken.

Börsen rasar

Nu rasar den svenska banken på Stockholmsbörsen med över sex procent. Men hur påverkar det här kunderna egentligen? 

– På kort sikt kommer det här påverka förtroende för oss och andra banker, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank till Nyheter24.

Det finns inga garantier

Hur ska ni göra för att förhindra penningtvätt i fortsättningen?

– Vi arbetar med att förhindra det här, men det finns inga garantier. Vi är trygga med att vi ser när vi ser signaler så agerar vi.

Hur kommer det här påverka era kunder?

– Vi hoppas att våra kunder ska känna sig trygga med att vi på Swedbank ska kunna agera när vi ser tecken på penningtvätt

Kommer det här påverka era kunders lån eller sparande?

– Nej, det kommer inte påverka våra svenska kunder.

Missa inte Uppdrag granskning som sänds i kväll på SVT1 klockan 20.00!

Uppdrag granskning
Swedbank granskas i kvällens Uppdrag granskning. Bildkälla: SVT
Tror du att penningtvätt försegår i ännu fler banker?