Viktor Janukovytj, Vladimir Putin, Swedbank
1 av 2
Swedbanks kunder rasar efter Uppdrag gransknings senaste avslöjande. - Foto: SVT, Naina Helén Jåma/TT
2 av 2

Swedbanks kunders ilska – efter nya avslöjandet

En misstänkt mångmiljonmuta betalades till Ukraina ökände ex-president Viktor Janukovytj via Swedbank, enligt Uppdrag granskning. Nu rasar bankens kunder på sociala medier.


I förra veckans avsnitt av Uppdrag granskning fick vi ta del av en hemlig läcka som visade på att Swedbank genomfört transaktioner i Baltikum med den skandalomsusade banken Danske Bank. 

Det fick deras aktie att rasa på börsen. Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank, sa till Nyheter24 att avslöjandet skulle påverka bankens trovärdighet på kort sikt.

Misstänkt "presidentmuta"

I kvällens avsnitt kommer Uppdrag granskning med nya uppgifter om storbanken, som visar att en misstänkt muta har gått via Swedbank. Och det är inte vilken muta som helst, utan ett belopp på hela 34 miljoner kronor till Ukrainas ex-president Viktor Janukovytj. 

Janukovytj var landets president till 2014 och var känd för sitt pro-ryska och korrupta styre. Det ledde till att tusentals ukrainare demonstrerade på Självständighetstorget i huvudstaden Kiev 2013–2014. Protesten övergick till en blodig sådan och hundratals demonstranter sköts av regimen.

Ukrainas president valde då att fly till Ryssland och kort därefter invaderades Krim-halvön.

Uppdrag granskning kommer även med uppgifter om att en rysk oligark vid namn Iskander Machmudov, misstänks ha tvättat hissnande 40 miljarder kronor via Swedbank.

Swedbanks kunder rasar

Nu rasar bankens kunder på sociala medier, där många uttrycker sitt missnöje över Swedbanks agerande och där flera uttrycker sig om att vilja byta bank.

"Ja nu blir det en #Swedxit efter alla dessa år.", skriver en person på Facebook.

"Hejsan! Jag blev förbannad på banken när jag fick veta att de hade varnat storägare men inte småsparare, i förväg inför 'Uppdrag gransknings' avslöjande reportage om bankens eventuella oegentligheter i Baltikum. Nu är det dax att byta bank!", skriver en annan.

"Nu är botten nådd. Den bank min far jobbade i och som jag haft hela mitt vuxna liv kan aldrig mer få mitt förtroende. Girigheten är monumental och all heder och moral satt ur spel. Byt bank, alla småsparare och andra ärliga människor.", skriver en annan.

Missa inte Uppdrag granskning som sänds i kväll på SVT1 klockan 20.00!

Swedbank granskas återigen i kvällens Uppdrag granskning. Bildkälla: SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett bankkonto i Swedbank?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

2 timmar sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.