Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rökning under graviditet fördubblar risken för plötslig spädbarnsdöd

- 13/03/2019, 22:15 -

En amerikansk studie har analyserat fler än 20 miljoner nyfödda barn under loppet av fyra år. Resultatet visar att de barn vars mamma rökt under graviditeten har en fördubblad risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

Det är ingen nyhet att rökning inte är bra för kroppen – inte heller det faktum att det är dåligt för både dig och bebisen att röka under en graviditet

Amerikanska forskare har i en ny studie kommit fram till att röka en cigg om dagen under graviditeten kan fördubbla risken för plötslig spädbarnsdöd, skriver CNN.

Studien 

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Pediatrics, har forskarna analyserat fler än 20 miljoner födda barn mellan åren 2007 och 2011, däribland 19 000 barn som dött i plötslig spädbarnsdöd.

Förutom att forskarna kunde se att en cigarett om dagen under graviditeten fördubblade risken för plötslig spädbarnsdöd, kunde de även se andra häpnadsväckande resultat. Studien visade att om gravida kvinnor rökte ett paket cigaretter per dag så tredubblades risken för att deras barn skulle dö i plötslig spädbarnsdöd. Detta jämfört med ett barn till någon som inte rökte. 

– En av de mest övertygande och viktigaste punkterna som jag kunde se i studien är att även om man röker en eller två cigaretter per dag så kan det leda till plötslig spädbarnsdöd, säger Cedric "Jamie" Rutland, läkare vid American Lung Association, en amerikansk organisation som arbetar förebyggande mot lungsjukdomar, till CNN. 

Så är mycket mindre kan risken bli

Enligt forskarna så dör ungefär 3 700 barn per år i USA i plötslig spädbarnsdöd. De menar att om kvinnor inte skulle röka under sin graviditet skulle den siffran kunna minska med 22 procent. 

Studien visade även att de kvinnor som slutade röka under graviditetens tredje trimester minskade risken för deras barn att dö i plötslig spädbarnsdöd med 23 procent. 

Forskarna såg också att en minskning av cigaretterna under tredje trimestern minskade risken för plötslig spädbarnsdöd med 12 procent. 

– Varje cigarett räknas. Läkare borde ha ett samtal med sina patienter och säga att: "Du borde sluta röka. Det är dina bästa chanser till att minska plötsligt spädbarnsdöd. Men om du inte kan det så kan varje cigarett du inte röker minska risken", säger en av huvudförfattarna av studien, Tatiana Anderson, vid Seattle Childrens Research Institute, till CNN. 

"Sluta rök innan du blir gravid"

Dessutom visade studien att de kvinnor som rökte tre månader innan graviditeten och slutade under sina första veckor som gravida fortfarande hade 50 procent större risk att deras barn skulle dö i en plötslig spädbarnsdöd. Detta jämfört med de som inte rökte alls.

– Kvinnor som planerar att bli gravida bör sluta röka en bra tid innan de blir gravida, säger Tatiana Anderson.

Kan även orsaka andra sjukdomar

Forskning visar även att rökning under graviditet ökar risken för barnet ska drabbas av astma, infantil kolik och fetma under barndomen. CNN skriver även att passiv rökning är farligt för fostret, eftersom det ökar risken med 20 procent att barnet ska födas med för låg födelsevikt.  

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du inte heller ska snusa under graviditeten. Det kan du läsa mer om här!