övergångsställe, zombietrafikljus
Nya "zombieljusen" har kommit till Tel Aviv - Foto: Eugene Hishiko/TT, Sebastian Schneier/TT

Här är "zombie-trafikljusen" som ska rädda liv

Tel Aviv i Israel har installerat nya trafikljus. Dessa trafikljus lyser på gatan och är till för de fotgängare som inte lyfter blicken från mobilen.


Nu har de nya trafikljusen, så kallade "zombielights", installerats i centrala Tel Aviv, Israel. 

Anledningen till att de kallas "zombielights" är på grund av att många människor inte lyfter blicken när de ska gå över gatan. Dessa trafikljus kommer därför lysa på marken, för att underlätta för fotgängare.

– Idén till det här försöket kommer från fenomenet med "zombie-fotgängare". En annan sak vi förstod var att det inte går att utbilda fotgängare. Så om vi inte kan få dem att lyfta blicken från telefonen till vägen, så får vi hitta på sätt att flytta vägen till deras blickfång, berättar Tomer Dror, trafikchef i Tel Aviv, till TV4.

Invånare är positiva

Tel Aviv är inte de första som använder sig av denna metod. Australien, Nederländerna och Singapore har redan systemet i bruk.

Många i Tel Aviv är positiva till de nya ljusen, bland annat invånaren Haley Danino:

– Jag är säker på att det kommer fungera. Det är en bra idé, men lite sorgligt, eller hur? Att vi alla tittar ner hela tiden. Det här är bra, men det får mig att fundera, säger hon till TV4

Meningen med de nya trafikljusen är att minska antalet olyckor och kunna rädda liv, men det är aningen tveksamt om systemet hade fungerat i ett snötäckt Sverige.

Vill du se hur Kina planerar att lösa problemet med sina bilköer, med hjälp av en sjukt smart buss? Läs mer och se bilderna här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är dessa trafikljus en bra idé?
Tack för din röst!