Är ditt flyg inställt? mycket kan du i ersättning

- 24/03/2019, 18:18

Visste du att man i många fall har rätt till ersättning om ens flyg ställs in eller blir försenat. I vissa fall kan du till och med få upp till 6500 kronor i ersättning. Nyheter24 går igenom exakt hur du gör för att ta del av ersättningen.

När ett flyg blir försenat, eller ställs in, kan det vara riktigt svårt att hålla humöret uppe. Men något som få vet om, är att man ofta kan få en ersättning när det blir fel under flygresan. 

I denna artikel går Nyheter24 igenom exakt vilka kriterier som krävs för att få ersättning, och hur stor ersättning du har rätt att ta del av när flyget försenas eller ställs in. 

Vi tog hjälp av Karolin Kühn, som arbetar som juridisk rådgivare på Konsumentverket för att få svar på alla frågor man kan ställa sig. 

När kan du få ersättning?

 • När du flyger från en flygplats inom EU

 • När du flyger från en flygplats utanför EU till en flygplats inom EU med ett flygbolag som är registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz

Reglerna gäller inte: 

 • När du reser gratis (för att du exempelvis vunnit en resa)
 • När du reser till reducerat biljettpris (med exempelvis personalrabatt)

Om flyget ställs in

Paris.
Hur gör man om flyget ställs in? Foto: Unsplash

Vid inställt flyg får du ofta tre alternativ: 

 • Du kan få återbetalning för den del av biljetten som du inte har kunnat använda
 • Resan kan ombokas så att du kommer fram så fort som möjligt
 • Resan kan ombokas till ett annat tillfälle som passar dig

Viktigt att veta:

Om du väljer återbetalning är bolaget skyldig att betala tillbaka dig inom 7 arbetsdagar. De kan välja att betala dig genom ett tillgodokvitto. 

Inställt flyg: Hur mycket kan jag få i ersättning?

Ersättningen kan skilja sig beroende på din resa. Du kan få: 

 • 2600 kronor för alla flygningar på högst 1 500 kilometer
 • 4100 kronor för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa
 • 6200 kronor för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler

Försenat flyg: Hur mycket kan jag få i ersättning?

Vid förseningar kan du också få en ersättning, beroende på hur sen du blir till din destination. I många fall kan du ombokas. 

Så, hur ser ersättningen ut?

 • 2600 kronor för alla flygningar på högst 1 500 kilometer, men om du blir mindre än 2 timmar försenad  till din destination så blir ersättningen hälften, alltså 1300 kronor
 • 4100 kronor för alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer. Även för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa. Men om du blir mindre än 3 timmar försenad till din destination så blir ersättningen hälften, alltså cirka 2050 kronor
 • 6200 kronor för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler. Men om du blir mindre än 4 timmar försenad till din destination så blir ersättningen hälften, alltså cirka 3100 kronor

Vem vänder jag mig till för att få ersättningen?

Flygplats
Vart ska man vända sig för att få ersättningen? Foto: Shutterstock

Du vänder dig till flygbolaget för att få ersättningen. Kontakta dem via hemsida, telefon, eller på flygplatsen. 

– Om du drabbas av en försening eller ett inställt flyg och vet om dina rättigheter, men inte får dem av flygbolaget, är det viktigt att göra en anmälan till konsumentverket för att påpeka detta, säger Karolin Kühn till Nyheter24.

Köp direkt från flygbolaget!

Inför bokningen av en resa så är tipset att boka direkt från flygbolaget, särskilt om det är en resa med flera stopp.

Säg att en resa består av tre delar:

En startplats (punkt A), en mellanlandningsplats (punkt B) och en slutdestination (punkt C).

När du köper hela resan direkt via ett flygbolag så räknas resan från punkt A till punkt C, som hela resan. Det kallas då för en genomgående resa.

Men om du köper från ett externt resebolag, så kan det vara så att de olika delarna av resan köps av resebolaget som separata biljetter. Trots att de köps från samma flygbolag.

Alltså kan resan från punkt A-B räknas som en resa, och resan från B-C som en annan. I vissa fall delas resan upp, så att du åker med ett flyg en sträcka, och ett annat flyg en annan sträcka.

Resan ses då inte som en enda genomgående resa, utan som flera separata resor. Och då kan inte flygbolaget garantera att resan är genomförbar tidsmässigt med exempelvis byte. Det kan också vara svårare at få hjälp om någonting händer. 

Så vad kan vi lära oss av detta? Jo, om du vill ha möjlighet till ersättning är det säkrast att boka direkt från ett flygbolag. 

Vilka flygbolag gäller ersättningen för?

Resor.
Vilka bolag är det som erbjuder ersättning? Foto: Shutterstock

– Det appliceras på alla EU-flygbolag. Men det gäller även om du flyger ut ur EU, med ett icke-EU bolag. Flyger du in till EU måste bolaget utifrån så måste flygbolaget vara registrerat i EU.

Alltså får du ersättning för: 

 • Du flyger från en flygplats inom EU
 • Du flyger från en flygplats utanför EU till en flygplats inom EU med ett flygbolag som är registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz

När får jag inte ersättning?

– Ersättningen agerar som konsumentens skydd om flygbolaget ställer in. Men inte om man själv skulle avboka eller omboka. Så det är viktigt att ta det i beaktning när man bokar resan. Planera så att du vet att du hinner med flyget i god tid, och i andra fall kanske satsa på en biljett som kan bokas om, säger Karolin Kühn till Nyheter24.

Gör det enkelt för dig själv – räkna ut exakt vilken ersättning du kan få!

– Mitt tips till konsumenterna när de redan har ett problem, är att använda sig av vår flygkalkylator. Den är väldigt bra att använda sig av om man står där på flygplatsen och det har hänt någonting. Eller efteråt. För att kolla vad som gäller just i ens egna situation, säger Karolin Kühn.

Med flygkalkylatorn knappar du in information om ditt flyg och förseningen, och den gör jobbet åt dig.

I vissa fall kan flygbolaget även erbjuda mat och övernattning när flyg ställs in och försenas. För information om alla typer av ersättningar som kan erbjudas kan du klicka här

Källa: Konsumentverket

Ska du dra iväg på en resa? Då har vi lite smått och gott som du troligtvis vill läsa: 

Här är listan över världens säkraste flygbolag

Så bokar du den perfekta tågsemestern i sommar

Här är de mest populära resmålen för matälskare


Ska du på semester i år?