Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är apparna som spionerar – så undviker du fällorna

- 23/03/2019, 11:29 -

Du pratar om att du vill åka till New York, sedan dyker det upp en annons med flygresor till just det resemålet. Att företag snokar och anpassar reklam är inget nytt, men apparnas förmåga att spionera stannar inte där.

Du kanske inte tänker på att din smarta klocka vet när du har sex – förrän den berättar det för någon. Eller att någon kan hacka sig in i kameran på din babymonitor och ändra kameravinkeln för att spionera på dig istället.

All digital information vi lämnar ifrån oss kan hamna på avvägar – frågan är bara vem som vill utnyttja det och till vad. 

Dagens nyheter har gjort en genomgång av de vanligaste digitala läckorna – och vad du kan göra åt dem: 

1. Facebook 

Det har länge gått rykten om att Facebooks mikrofon avlyssnar det du säger och sedan skräddarsyr reklam. Facebook förnekar detta. Men du kanske ändå inte tror dem? Anledningen kan vara att du får reklam för saker du pratat om utan att du gillat något liknande på Facebook. Förklaringen då ligger troligtvis i den stora datamängd som Facebook samlat på sig – och därmed kan veta vad du är intresserad av utan att behöva avlyssna dina konversationer. 

Är du inte övertygad? Då finns det ett enkelt sätt att göra det omöjligt för avlyssning: Stäng av Facebooks tillgång till din mikrofon. 

Appar i mobil.
All digital information vi lämnar ifrån oss kan hamna på avvägar. Bildkälla: Unsplash

2. Digitala assistenter 

I maj förra året fick ett par i USA ett oväntat samtal. En kollega ringde och sa att paret borde koppla ur alla Alexa-enheter, Amazons digitala assistent. Kollegan hade nämligen fått en ljudfil skickad till sig där han kunde höra paret diskutera olika golv till sitt hem. 

Det här paret är inte de enda som fått sig en obehaglig överraskning av sin digitala assistent. Förra året rapporterades det även om en tysk användare av Alexa som av misstag hade fått 1 700 samtalsloggar från en annan kund.

För att hålla informationen som din digitala assistent har om dig är det viktigt att byta lösenord ofta och radera inspelningarna med jämna mellanrum. 

3. Dina övervakningskameror 

Förra sommaren upptäckte en amerikansk familj att den babymonitor de använde för att hålla koll på sitt barn följde deras rörelser – trots att ingen av dem använde apparaten. Andra har vittnat om att musik plötsligt har börjat spelas genom monitorn, eller att underliga röster börjat prata med barnen. 

Säkerheten i övervakningskameror för hemlarm tenderar också att vara undermåliga. Bästa sättet att skydda sig är genom att använda sig av ett säkert lösenord. 

Smart klocka.
Din smarta klocka vet när du har sex eller onanerar. Bildkälla: Unsplash

4. Din webbkamera på datorn 

Du kanske själv har klistrat fast en bit tejp över din dators inbyggda webbkamera – eller sett någon annan som har gjort det? Det är ett enkelt sätt att skydda sig mot tjuvkikare. Både Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och tidigare FBI-chefen James Comey använder sig av det enkla knepet. 

5. Din Apple Watch eller Fitbit 

Datan från din smarta klocka gör det enkelt att dra generella slutsatser om vilka tidpunkter och vilka rörelser som innebär vad. Alltså vet de när du har sex eller onanerar. Den stora frågan är om någon väljer att plocka ut den informationen – och vad de gör med den. För att skydda dig från att din privata information blir offentliggjord bör du se över vilka integritetsinställningar du har aktiverade.

Är du rädd för att dina appar spionerar på dig?