Fredag 30 Jul
Stockholm

Här är fem saker du vill veta om Carolina Klüft

Carolina Klüft
Här är allt du vill veta om Carolina Klüft. Foto: Thomas Kienzle/AP, TT

Den före detta friidrottsstjärnan Carolina Klüft är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. Men vem är egentligen Klüft? Har hon barn? Vilka är hennes föräldrar? Läs mer här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den före detta friidrottsstjärnan Carolina Klüft är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna och har ett prisskåp som är fyllt av medaljer från stora mästerskap. Hon var som mest framgångsrik inom sjukamp och tog hem OS–guldet i Aten 2004. Efter en misslyckad satsning på längdhopp så slutade hon med friidrott år 2012. 

Men vad vet vi egentligen om henne? Nyheter24 har listat fem saker du behöver veta om den karismatiska friidrottaren.

Carolina Klüft föddes den 2 februari 1983 i Sandhult, Borås kommun. Under sin karriär tävlade hon för IFK Växjö. Hon har arbetat som programledare för flera sportevenemang.

Gift med stavhoppstjärnan

Carolina Klüft är sedan 2007 gift med en annan gammal friidrottsstjärna, nämligen stavhopparen Patrik Klüft (fd Kristiansson). Han hoppade som bäst 5.85 och tog ett meriterande VM-brons 2003. Efter karriären så har Patrik Klüft jobbat som hockeytränare för klubbar som AIK, Djurgården och Vita Hästen. Paret har två barn tillsammans.

Hade med sig gosedjur på arenan

I början av sin karriär så hade hon alltid med sig ett gosedjur under tävlingarna, nämligen en svartgul gris. Maskoten försvann dock efter en flygresa och ersattes därefter av I-or från Nalle Puh. På Idrottsgalan 2002 tilldelades Carolina Klüft Jerringpriset, där hon även fick ta emot en mycket stor I–or. 

Europarekord

Carolina Klüft innehar det nuvarande europarekordet i damernas sjukamp. Det var under friidrotts-VM i Osaka 2007 som hon slog det dåvarande rekordet med en serie som gav 7 032 poäng. Den enda som har toppat det resultatet är världsrekordhållaren amerikanska Jackie–Joyner Kersee, som har lyckats samla ihop 7 291 poäng.

Stjärnor till föräldrar

Pappa Johnny Klüft har tidigare varit fotbollsproffs och spelade ett antal år i Allsvenskan. Han representerade klubbar som Östers IF och GIF Sundsvall. Mamma Inga–Lill Ahlm är en före detta friidrottare som satsade på längdhopp. Hon blev uttagen till det svenska landslaget och hoppade 6.09 som bäst.

Medaljregn

Carolina Klüft dominerade damernas sjukamp mellan 2002–2007. Under sin karriär så tog hon ett OS–guld, tre VM-guld och två EM-guld. Dessutom tog hon hem ett flertal medaljer i femkamp under inomhusmästerskap.

Carolina Klüft har testat på programledarrollen efter friidrottskarriären. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT
Minns du Carolina Klüfts osannolika sjukamp på 7 032 poäng under VM 2007 i Osaka?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela