Fredag 14 Maj
Stockholm

Utredningen mot ordningsvakterna läggs ned

Hötorget och ordningsvakter
Nu läggs utredningen om ordningsvakternas ingripande ner. Foto: Sören Andersson/TT, Privat/Facebook

I januari fick en video från Hötorgets tunnelbana stor spridning. På klippet syns en gravid kvinna omhändertas av ordningsvakter på grund av ogiltigt färdbevis. Klippet fick stor uppmärksamhet på grund av vakternas agerande. Nu läggs utredningen mot ordningsvakterna ned.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i januari i år som en video från tunnelbanestationen Hötorget i Stockholm blev viral. I videon syns en gravid kvinna tvingas av tunnelbanevagnen av två ordningsvakter. Kvinnan ses sedan tryckas ner på mage mot en hård träbänk på perrongen.

Detta på grund av att kvinnan saknade giltigt färdbevis.

Kvinnan reste tillsammans med ett litet barn som ses tröstas av en annan ordningsvakt. 

Anledningen till att videon fick så pass stor spridning var att folk reagerade kraftigt på hur ordningsvakterna hanterade situationen.


Utredningen nedlagd

Nu läggs utredningen om ordningsvakternas ingripande ner, rapporterar TV4.

Åklagare Lucas Eriksson menar på att vakterna inte gjorde någonting fel i saken och skriver i sitt beslut att filmmaterialet från händelsen inte visar på att personen i fråga utsatts för något allvarligare våld. 

– Det är inte något oförsvarligt våld som används där, berättar han för TT, rapporterar SvD.

Kvinnan vittnar dock för att det var våld inblandat och att hon efter händelsen behövt uppsöka sjukvård då hon under situationen hade fallit till marken. Lucas Eriksson menar dock att hennes vittnesmål behandlas på samma sätt som alla andra uppgifter i fallet.

De inblandade ordningsvakterna togs ur tjänst efter händelsen.

SL eniga angående utredningen

SL förklarar att kvinnan saknade giltigt färdbevis efter att en biljettkontroll gjordes och sedan avvisades efter att det skrevs ut en tilläggsavgift. 

– Det är en biljettkontroll och där har hon inte fått någon biljett. De skriver ut en bot som hon kastar på marken. Man behöver den för att få fortsätta färden och då ber vakterna henne vänligt att lämna vagnen. Det finns övervakningsfilm inifrån vagnen också och där kan man se hur hon sätter sig till motvärn. Det är kvinnans beteende som eskalerar situationen, berättar Lucas Eriksson till SvD.

Utredningen pekar på att det är kvinnans eget handlande som gjorde att ordningsvakterna valde att avfärda henne från platsen, vilket Claes Keisu, presskommunikatör på SL, menar är korrekt.

– I det här fallet skulle den här kvinnan avvisas. Hon blev stoppad i en biljettkontroll, saknade biljett, fick en tilläggsavgift och den gäller ju som biljett så hon hade kunnat åka vidare med den i handen. Nu valde hon dock att inte göra det utan sätta sig i motstånd till de här ordningsvakterna i stället. Följer man ordningsreglerna och uppträder på ett sådant sätt som är korrekt så har man ingen anledning att frukta ordningsvakter på något sätt, berättar han för Expressen.

Claes Keisu menar angående den inspelade videofilmen som spreds på sociala medier tidigare i år bara visar en del av händelsen. Han försäkrar att polis och åklagare haft tillgång till det inspelade materialet och utgått därifrån.

Lucas Eriksson tycker dock att detta kunde gått ordningsvakterna förbi på grund av kvinnans graviditet och att hon hade med sig ett litet barn, rapporterar SvD

Nyheter24 har tidigare skrivit om den gravida kvinnans egna ord om händelsen, läs om det här!

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela