Diamant, kubisk zirkonia.
Ska du köpa smycken? Så ser du skillnad på en kubisk zirkonia och en diamant. ​ - Foto: Unsplash/Shutterstock

Riktig eller kopia? Så vet du att du köper en riktig diamant

Om du funderar på att köpa en diamant kan det vara svårt att veta exakt vad man ska leta efter. Här är fem enkla tips som hjälper dig bli en expert, och som försäkrar dig om att du inte köper en kopia.


Det är kanske inte så ofta man är ute och shoppar diamanter. Men vid de få tillfällen i livet som man kanske är det så är det desto viktigare att man vet att man köper den riktiga varan. 

Man behöver naturligtvis inte slänga cash på en diamant för att få ett snyggt smycke – men om man exempelvis har ögonen på en snygg förlovningsring, eller bara verkligen vill unna sig själv något riktigt lyxigt, så vill man troligtvis veta vad som är vad.

Och där kan det bli klurigt. För om man inte är utbildad juvelerare så kan det vara svårt att se skillnad på en diamant och Kubisk zirkonia, en diamantliknande sten som många gånger används i smycken.

Kubisk zirkonia liknar en diamant – men det finns några sätt att se skillnad på de två. Foto: Unsplash

Lyckligtvis finns det några enkla saker att lägga på minnet, som gör det enklare att se skillnad på en kubisk zirkonia och en diamant. I en intervju med Daily Mail, går juvelexperten Daniel Anania igenom vad man ska håll utkik efter. 

1.  En kubisk zirkonia är helt felfri – till skillnad från en diamant. 

I smyckesbutiker som säljer diamanter, finns det normalt sätt möjlighet att få se smycket man köper under ett förstoringsglas, eller en lupp. När man tittar på en riktig diamant på så nära håll, är det vanligt att stenen har en liten buckla, och inte är helt rakslipad, förklarar Anania i Daily Mail.

Bucklorna ska alltså inte synas med blotta ögat, men kan upptäckas under luppen eller glaset. 

Det är väldigt få diamanter som er perfekt slipade, och de kostar normalt sätt en hel del mer än andra diamanter. 

En kubisk zirkonia är å andra sidan, helt felfritt slipad. 

2. En kubisk zirkonia repas lätt – till skillnad från en diamant. 

Trots att en kubisk zirkonia ofta är helt felfri i sin slipning, är materialet mycket mindre tåligt än en diamant. Därför repas den kubiska zirkonian mycket lättare än en diamant. Om stenen du tittar på under lupp har många repor kan det vara en stark indikation på att det inte är en diamant. 

3. En diamant gnistrar inte lika mycket som en kubisk zirkonia

En diamant gnistrar inte lika mycket som en kubisk zirkonia. Foto: Unsplash

Trots att man kanske inte hade kunnat gissa det, så är det faktiskt så att kubisk zirkonia är mycket klarare och gnistrar mycket mer än en riktig diamant. Om man lyser på en kubisk zirkonia kommer den också reflektera regnbågsfärger relativt starkt. Om man lyser på en diamant produceras också färger, men inte alls lika starka som för zirkonian, förklarar Anania. 

4. En diamant är inte lika tung som en kubisk zirkonia

En annan sak att hålla utkik efter är hur tung stenen är. Nu är det kanske inte så att du kommer kunna hålla bara stenen i handen. Men om du jämför två ringar med samma mängd silver eller guld, med en kubisk zirkonia på en och en diamant på den andra, så kommer diamanten att vara lättare.

5. Andningstest – ånga fastnar inte lika lätt på en diamant

Ett av de enklaste testen man kan göra, är att helt enkelt andas på stenen. Normalt sätt så fastnar, och stannar, ångan någon sekund på kubiska zirkonian. Men på diamanten så fäster den dåligt och försvinner väldigt snabbt. 

Så! Nu är du i princip en expert. 

En allra sista sak som är väldigt bra att ha i åtanken, är att dyrbara saker också kostar mycket. Kanske självklart, men en bra sak att påminna sig själv om när man vill köpa en diamant. Om det känns orimligt billigt, så är det med största sannolikhet något som inte stämmer. 

Källa: Daily Mail. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du diamanter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.