Katt, hund
Hundägare är lyckligare än kattägare. - Foto: Pixabay

Ny studie: Hundägare är lyckligare än kattägare

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän och enligt en ny undersökning så är den tesen rätt. Dessutom visar den på att hundägare faktiskt är "lyckligare" än kattägare.


Voff voff! Alla hundägare kan tacka sina vovvar för sina lyckliga liv. I alla fall om man ska tro en ny undersökning som visar på fördelarna av att äga en hund.

För nu har en amerikansk studie, som drivs av den sociala forskningsorganisation NORC vid University of Chicago, funnit att 36 procent av alla hundägare säger att de är "lyckliga" jämfört med 18 procent av kattägarna.

Hundägare är mer benägna till giftermål

Dock så är det ju inte bara själva hunden som bidrar till en persons lycka. Bland annat så visar undersökningen på att hundägare är mer benägna till att gifta sig och äga fastigheter än kattägare. Detta är två viktiga faktorer som bidrar till ett lyckligare liv.

Studien har samlat in data om beteenden, attityder och egenskaper från amerikaner sedan 1972. De följer allt från deltagarnas marijuanakonsumtion till deras relationsstatus.

Undersökningen genomförs på 1 500-3 000 vuxna varje år. Och just den här studien gjordes mellan april och november förra året, enligt The Independent.

Hundägare är lyckligare än kattägare enligt ny undersökning. Bildkälla: Pixabay

Men detta är inte första gången vi har fått reda på fördelarna med att äga en hund gentemot en katt.

En annan ny studie, gjord på 2000 personer, visade på att hundägare går i genomsnitt 870 mil per år, vilket betyder att de är mer vältränade än icke-hundägare. Dessutom så visade de bättre resultat när det gäller mental hälsa och minskade stressnivåer.

Fysiska och psykiska fördelar med husdjur

Men kattägare är inte så tokiga de heller.

Visst, din katt kanske ignorerar dig när du ropar på den. Men tidigare forskning har visat att det finns psykiska och fysiska fördelar med att äga ett husdjur i allmänhet. 

Då visade det sig att husdjursägare är mer tillfreds med sina jobb än icke husdjursägare och nästan 50 procent menade på att de aldrig kände sig ensamma tack vare sitt husdjur.

Annan forskning säger att äga ett husdjur kan leda till minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar och ett lägre blodtryck. Dessutom kan din bäste vän mildra symptomen för depression, enligt The Independent.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du att hundägare är lyckligare än kattägare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

2 timmar sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.