Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Män med bra kroppshår har mindre testiklar

- 12/04/2019, 14:48

Har du någon gång gruvat dig över att du aldrig kunnat växa ett riktigt praktfullt skägg? Då kan du tröstas av denna nya studie som menar att män med bra kroppshår generellt sätt har mindre testiklar – och tvärtom.

Om man tror på det gamla talspråket så kanske man tänker att en man som glider runt på stan i ett riktigt flashigt vrål försöker kompensera för en brist på annat håll. 

Det är väldigt oklart hur mycket belägg som finns för bilteorin – men en ny studie visar att det kan ligga en viss sanning bakom tesen. 

Det är samma tanke, men istället för ett vrålåk är så är det ett snyggt skägg eller riktigt nice frippa man spatserar med. 

Desto pråligare, desto mindre testiklar

Studien har genomförts av forskare från University of Western Australia och University of Zürich, och är publicerad i Proceedings of the Royal Society B. 

Ska man kort och gott ska sammanfatta studien så är slutsatsen att män med små testiklar är mer benägna att ha snyggt kroppshår, för att kompensera. 

Studerat över 100 olika primatarter – inklusive människor

Forskarna jämförde testikelstorleken hos fler än 100 primater, bland dem också människor, och resultatet tyder på att manliga primater antingen kan är"välutrustade eller välutsmyckade – men inte båda". 

De fann nämligen att desto pråligare primaten var, desto mindre testiklar hade den. 

I ett pressmeddelande från University of Zürich skriver forskarna:

"För att maximera sina chanser att föra vidare sina gener, lägger hanarna ner mycket energi på att framhäva sina sexuella attribut, som till exempel en stor kroppsstorlek eller långa och vassa hörntänder som kan användas som vapen i strid med andra hanar"

Forskarna påpekar även att en tjock päls, en snygg man, och färgglada uppsvällda delar av kroppen också tillhör den gruppen av sexuella attribut som hanarna framhäver för att avskräcka rivaler – och locka till sig honor. 

Om man inte har utseendet får man kompensera med bra spermier

Åt det andra hållet, menar också forskare att de primater som inte har lika "snygga" attribut, måste väga upp det med större testiklar och en hög spermieproduktion.

“Om en hane inte kan hålla andra hanar borta från sin hona, så kommer de att försöka att väga upp det med hög spermieproduktion. Men en hög spermieproduktion kräver stora testiklar" skriver forskarna.

Så man kan egentligen säga att det är glada nyheter för alla. För har man inte det ena, så har man troligtvis det andra. 

Källa: The Royal Society