Fredag 18 Jun
Stockholm

Larm om ”zombiefiskar” i Östersjön: ”Värre än någonsin”

Zombiefisk
Situationen för torskarna i Östersjön ser riktigt illa ut. Foto: TT

Situationen för torskarna i Östersjön är mycket kritisk och det lilla bestånd som finns kvar är utmärglat. Enligt experten simmar de runt som zombies på havets botten och försöker hitta mat. Men de växer inte – de har mask i levern som gör den sjuk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Framtiden för torskbeståndet i Östersjön ser mörk ut. För cirka 40 år sedan fiskade man årligen upp 400 000 ton torsk ur Östersjön – jämfört med i dag då den årliga fångsten är mindre än 20 000 ton. 

Av de torskar som finns kvar är livslängden kort och de är mycket utmärglade. 

– Torsken som finns i Östersjön ser fruktansvärd ut. De simmar runt på botten som zombies, säger Nils Höglund, ansvarig för fiskepolicy vid Coalition Clean Baltic till Aftonbladet. 

Nils Höglund berättar vidare att ”zombietorsken” är väldigt långsmal till skillnad från hur torsken brukar se ut. En frisk torsk ska ha en stor mage och vara fet. Han menar att situationen för torskarna aldrig har varit så här illa och att fisken håller på att svälta ihjäl. 

– Torsken simmar runt på havets botten och letar efter mat, men den växer inte. Den torsk vi ser i dag liknar inte ens en torsk. Den har ett stort huvud med skrumpen kropp som är mager och tanig. De har mask i levern som gör att den blir sjuk. De ser helt enkelt fruktansvärda ut, säger Nils Höglund. 

Framtiden för torskarna i Östersjön ser riktigt mörk ut och beståndet är nära en kollaps. Bildkälla: Naturskyddsföreningen/Facebook.com

Extremt hög dödlighet 

Att situationen ser ut som den gör i dag säger experten beror på att fisketrycket har varit för hårt alldeles för länge. Ekosystemet är i obalans och ett oansvarigt trålfiske har stressat beståndet av fisk. 

På frågan om hur många av Östersjöns torskar kan klassas som ”zombies” svarar Höglund till Aftonbladet: 

– Jag skulle säga att de allra flesta som finns kvar är ”zombies” eller ”pygméfiskar”. Det vi har sett är att dödligheten bland dem är extremt hög. Detta är ingen liten kris. Detta är en fullständig kollaps för torsken i Östersjön och nu måste nödåtgärder till omgående.

Är du orolig över det som händer med Östersjön?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela