Onsdag 20 Okt
Stockholm

Michael Skråmos barn närmare Sverige än någonsin: "Känns underbart"

Skråmo
Michael Skråmos barn har fått klartecken att lämna al-Hol. Foto: Youtube, Maya Alleruzzo/TT

Michael Skråmos barn har nu fått klartecken av kurdiska myndigheter att flyttas till det svenska konsulatet i Erbil. Halva processen uppges vara färdig och nu väntar barnens morfar på ett samtal som ska föra honom samman med barnen igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kurdiska myndigheter i Irak har nu gett tillstånd till den döde IS-terroristen Michael Skråmos barn att förflyttas från det syriska flyktinglägret al-Hol där de 7 barnen just nu befinner sig. De planeras att transporteras till det svenska konsulatet i Erbil, Irak, rapporterar TV4.

Kommer behöva stort psykiskt stöd

Nu är alltså barnen närmare än de någonsin varit att få komma till Sverige.

– Det känns underbart. Halva processen är uppklarad. Två administrationer måste ge sina tillstånd för att jag ska kunna evakuera barnen, och nu har den ena sidan bekräftat att det är grönt, så jag kan när som helst få samtal från Syrien och få ut barnen, berättar barnens morfar Patricio Galvez för TV4. 

Han befinner sig på plats i Erbil och förklarar att dessa barnen har lidit i hemska omständigheter och kommer att behöva stort psykiskt stöd. 

Barnen ska enligt morfadern läggas in på ett privat sjukhus när de kommer till Erbil. 

Väntar på klartecken att hämta barnen

Han har fått order att vänta i Erbil och inte ta sig till Syrien utan att ha fått ett tillstånd. När han får ett godkänt tillstånd är planen att köra till gränsen, vidare till al-Hol och sedan ta med sig barnen tillbaka till Erbil.

Dock så kan inte Utrikesdepartementet kommentera de uppgifter om situationen kring Skråmos barn, utan Lina Eidmark vid Utrikesdepartementets presstjänst, förklarar till TT att dialogen endast förs mellan dem och anhöriga i fallet, rapporterar Aftonbladet.

Många kritiska till svenska myndigheter

Flera riksdagspartier har varit kritiska till den svenska regeringen då de anser att de inte agerat tillräckligt snabbt, men detta har utrikesminister Margot Wallström (S) avvisat.

– Vi drar inte benen efter oss, utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på detta som vissa verkar tro, förklarade Wallström tidigare i veckan, rapporterar Aftonbladet.

Barnens morfar Patricio Galvez har tidigare varit kritisk till de svenska myndigheternas agerande kring fallet. I en intervju med TV4 tidigare under fredagen berättade han om det bistånd han fått sista tiden.

– När jag ser att det är oskyldiga barn som befinner sig i en situation som kräver en humanitär insats så är jag självklart kritisk. När de äntligen förstår att de på sätt och vis agerat fel och sätter igång sin process så visar det sig att de var till stor hjälp. Så självklart är jag väldigt tacksam, jag kan inte säga något annat. Jag hoppas även att alla de 80 barn som är föräldralösa kan få samma stöd och hjälp, berättade han för TV4.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Michael Skråmos mammas ord om sonens död. Det kan du läsa mer om här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela