Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Michael Skråmo är död – det bekräftar hans mamma för SVT

- 17/03/2019, 15:10 -

Tidigare uppgifter om att Michael Skråmo är död bekräftas nu av IS-rekryterarens mamma. "Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu", skriver hon till SVT Nyheter.

Det var i början av mars som uppgifter om att IS-rekryteraren hade gripits i östra Syrien. Dock ifrågasattes sanningshalten ordentligt och det är fortfarande oklart om Michael Skråmo någonsin varit gripen.

Senare uppgav brittiska medier att Skråmo ska ha dödats i attacker i östra Syrien. Den norsksvenske terroristen från Göteborg ska ha dödats i strider i byn Baghouz i östra Syrien. 

"Går inte att föreställa sig"

Det har tvivlats rejält på om tidigare uppgifter stämt, om Skråmo varit vid liv eller inte. Men nu uppger alltså Michael Skråmos mamma för SVT Nyheter att sonen är död.

"Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu", skriver hon till SVT Nyheter.

Exakt hur Skråmo ska ha dött är fortfarande oklart. Men enligt hans mamma ska han ha "avlidit av sina skador".

Den fortsatta kampen

Michael Skråmos familj kämpar med att få hem terroristens sju barn. Barnen är mellan ett och åtta år gamla, deras mamma har tidigare dött i ett bombanfall.

ITV har tidigare visat upp en sms-konversation mellan Michael Skråmo och hans mamma, där hon vädjar till honom att han måste låta barnen komma hem. 

"Men snälla Michael! Överge barna så de kommer i säkerhet", skrev mamman då i ett meddelande. 

Hon fick då svaret: "Tare lugnt" och att han ska höra av sig när han kommer ut ur striderna. 

Spred IS-propaganda

Michael Skråmo växte upp i Göteborg, och konverterade till islam efter gymnasiet och blev snabbt radikal muslim. På 00-talet gjorde sig Skråmo känd som en debattör och kringresande predikant. 

2014 reste han till Syrien för att strida med IS, och tog namnet Abdul Samad al Swedi ("Allahs svenske tjänare"). Skråmo har spelat in flera videos, bland annat ett klipp från 2015 där han gråter och ber svenskar komma ner och ansluta sig till terrorsekten. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om när Michael Skråmo var omringad i det sista terroristfästet. Det kan du läsa mer om här.