Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Instagrams dolda kod : Antal likes på bilder kan döljas

- 22/04/2019, 11:42

Känner du igen stressen över att inte få tillräckligt med likes på bilder du lägger ut? Nu har tech-bloggaren Jane Manchung Wong hittat en kod på Instagram som gör att antal likes under varje bild är dold. Instagram har dessutom kommenterat hennes upptäckt.

En inofficiell funktion har upptäckts av tech-bloggaren Jane Manchung Wong. Wong är specialiserad på att hitta nya funktioner som företag som bland andra Instagram inte gått ut med än. 

Dolda likes

Hon lade märkte till Instagrams android-kod som ska dölja hur många likes en bild har fått, så att endast kontot som lägger upp bilden ska ha tillgång till antal likes på bilden.

Inte nog med det så upptäckte hon en motivering till den eventuella modifikationen som Instagram gett: "Vi vill att följare ska fokusera på vad du delar, inte hur många likes din post har fått".

Instagram bekräftar prototypen men menar att den ännu inte kommer vara tillgänglig för app-användarna. 

Meningen med den eventuella nya funktionen är enligt en talesperson på Instagram "att utforska metoder och sätt att minska pressen på Instagram".

Nu kanske det är slut med likes-hetsen.
Nu kanske det är slut med likes-hetsen. Bildkälla: Jaap Arriens/TT


Har psykologiska effekter

Adam Alter är professor i marknadsföring och psykologi på New York University.

– När du får en like på sociala medier så producerar din hjärna dopamin, ett ämne som är associerat med välbehag. Så när någon gillar en Instagram-post så blir effekten för din hjärna lite som att ta en drog, förklarar han för Business Insider.

Men vad händer då om man inte får tillräckligt med likes på en bild? SVT skriver att många unga kan känna att de måste ta bort en bild som enligt dem inte fått tillräckligt många likes och att det kan skapa stress hos unga.

Men detta är inte satt i sten. Instagram har inte gått ut med något meddelande om att den nya koden kommer implementeras. Inte heller står det klart hur den är tänkt att fungera.

Tror du att dolda likes är en bra grej?