Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie: Kontorshund kan minska stress och öka produktiviteten

- 27/04/2019, 08:48

Att ha en hund som går runt på jobbet är det bästa man kan ha! Enligt en undersökning gör hunden inte bara att du stressar mindre – utan även att du blir mer produktiv.

Är du stressad på jobbet och känner att högen av saker att göra bara fylls på mer och mer, samtidigt som du du knappt hinner äta lunch? 

Då jobbar du antagligen på ett jobb som inte har någon hund på kontoret. För enligt en undersökning så minskar stressen på jobbet om det finns ett kontorsdjur. Dessutom gör djuret att produktiviteten ökar, rapporterar Business Insider. 

Minskad stress – ökad produktivitet

Amerikanska Virginia Commonwealth University gjorde en studie på ett företag i North Carolina, USA, där 500 anställda deltog.

Det som forskarna gjorde var att ta salivprov på de anställda för att se hur mycket av stresshormonet kortisol de hade i kroppen. Det visade att de personer som hade en hund i närheten av sig på jobbet var mindre stressade. 

Men det var inte bara stressnivån som sjönk hos personerna som tillbringade sin arbetsdag med en hund i närheten, dessutom ökade även deras produktivitet. 

– Det är definitivt bra för arbetsatmosfären att ha en hund på kontoret. Det är inte bara ditt kortisolvärde som minskar när du kelar med en hund – du producerar även mer av hormonet oxytocin, som gör att du känner dig mer avslappnad och glad, säger Marie-José Ender, som har studerat relationen mellan djur och människor på Open University, till Business Insider.

Kan andra djur ge samma effekt?

Inte bara hundar kan göra din arbetsdag mindre stressad och mer produktiv, även katter gör det. Beteendepsykologen Lotte Spijkerman menar att katter och hundar har samma effekt på människan. 

– Huvudsakligen beror det på att de interagerar med dig på deras egna bevåg och när de kommer till din arbetsbänk, så borde du se det som ett behov för dig att ta en paus, berättar Spijkerman för Business Insider.

Djur som till exempel hamster och fisk kan också ge en lugn effekt, men däremot är det mindre bevisat. Spijkerman menar att man genom att se på en fisk i ett akvarium kan bli väldigt lugn. Hon menar att fiskar har samma påverkan på människor som att se på en brasa, skriver Business Insider

/
/
Har du ett kontorsdjur på jobbet?