För skolor kring Lidköping stoppas skolavslutningar i kyrkan.
Skolorna runt Lidköping får inte längre hålla skolavslutningar i kyrkan. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Johan Nilsson/TT

Prästen stoppar skolavslutningarna i kyrkan – får fira på gården

I flera år har skolorna kring Lidköping fått hålla skolavslutningarna i kyrkan. Nu har Sävare församling bestämt att det inte ska bli några fler.


Orsaken till att det inte blir några fler avslutningar i kyrkan är för att kyrkoherden och kyrkorådet har tröttnat på skolans detaljstyrning av ceremonin.

– Jag har hellre 15 skolbarn här på påskvandring som vi håller i, än 300 på en skolavslutning där skola och rektor styr innehållet, säger kyrkoherde Judith Fagrell till SVT Nyheter Väst. 

Inga religiösa inslag

Skolans verksamhet är fri från religiösa inslag, den ska vara "icke-konfessionell". Det är en central del av skollagen.

Judith Fagrell menar att en skolavslutning i en kyrka omöjligt kan vara icke-konfessionell då kyrkan är guds hus och ett heligt rum. Därför har Sävare församling kommit fram till att förbjuda skolavslutningarna. 

Bildkälla: Hasse Holmberg/TT

Beslutet har väckt en hel del reaktioner och flera tycker det är tråkigt att en lång tradition avslutas. Men Judith Fagrell menar att många har förståelse för beslutet. 

– När de får höra mina motiv brukar folk förstå och många har också uttryckt tacksamhet för att kyrkan tar ställning för att vara kyrka, säger hon. 

Camilla Brolin, verksamhetschef för barn och skola i Lidköpings kommun, respekterar beslutet men hävdar att skolorna gärna hade varit kvar i kyrkan eftersom det är en lång tradition. 

– Vi planerar nu för avslutning på skolgården i stället, säger Camilla Brolin till SVT Nyheter Väst

Mer nyheter: Tonåringar varnade om brandrisk - blev nedslagna av vuxna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med prästen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.