En miljon växt- och djurarter är nära utrotning, enligt en FN-rapport
En miljon växt- och djurarter är nära utrotning, enligt en FN-rapport - Foto: AP/Unsplash

Här är djuren som klimatförändringarna har utrotat från det vilda

I veckan kom en FN-rapport med den dystra prognosen att hela en miljon växt- och djurarter hotas av utrotning. Här är några av de djur som är så nära att försvinna att de nu bara finns i fångenskap.


Människans utbredning och påverkan på klimatet har djupa konsekvenser för resten av arterna på vår planet. Enligt en FN-rapport så hotas hela en miljon växt- och djurarter av utrotning. 

Vissa arter har tyvärr försvunnit nästan helt. I dagsläget finns det enbart några enstaka av dessa i fångenskap, det skriver danska DR. 

Den sista vilda Guamrallen sågs 1987. Bildkälla: US Fish and Wildlife

Guamrall 

Fågeln Guamrall förekom tidigare på ön Guam, i västra Stilla havet, fram till på 1960-talet. 

Det som är särskilt framträdande för den här fågelarten är att den inte kan flyga. Men bristen på flygförmåga var inte ett problem – till en början. 

Det fanns nämligen inga rovdjur på ön, förutom människan. Fåglarna var så vanliga att lokalbefolkningen jagade och åt dem. 

Men sedan dök en fiende upp, som innebar slutet för Guamrallens överlevnad i det vilda. 

Det var efter andra världskriget som snoken, Boiga irregularis, av misstag kom till ön med ett militärt lastfartyg.

Ormen lever på smådjur och Gumrallen, utan förmåga att flyga, blev ett lätt byte. På några år spred sig ormen över hela ön, i samma takt som fågeln dog ut. 

Den sista vilda fågeln sågs 1987. 

Sabeloryxen blev ett eftertraktat byte på grund av dess ståtliga horn och vackra päls. Bildkälla: Wikipedia commons

Sabeloryx 

Det fanns en tid då denna antilop levde naturligt i hela Nordafrika. Sabeloryxen är anpassad till livet i extremvärme. De kan kyla ner sig och överleva på små mängder vatten. 

Det är ett ståtligt djur med imponerande horn och vacker päls. Men de ovanliga hornen och dess päls gjorde dem till eftertraktade byten redan i forntida Egypten och Romarriket. 

Under förra seklet, när nomaderna i Sahara fick vapen och hästar, intensifierades jakten. Och de europeiska kolonialisterna hängde på. 

Så småningom var nästan hela populationen av Sabeloryx-antilopen koncentrerade till landet Chad, söder om Sahara. 

När inbördeskriget och hungern utbröt blev Sabeloryxen även eftertraktad för sitt kött – och jakten intensifierades ytterligare. 

Den sista vilda Sabeloryxen sågs år 2000. Nu föds de enbart upp i fångenskap. 

Den lilla Kihansi sprejpaddan är helt utrotad i det vilda. Bildkälla: AP

Kihansi sprejpadda 

Den här pyttelilla paddan, med det latinska namnet Nectophrynoides asperginis, kommer ursprungligen från Tanzania. Närmare bestämt ett litet område vid foten av Kihansi-vattenfallet. 

Det är bara på just den här platsen som paddan har levt i det vilda. Det beror på det särskilda klimat som uppstår när vattenfallet brusar och skapar en dimma av vattenånga – som den lilla paddan trivs bra i. 

Vid millenieskiftet fanns omkring 20 000 paddor i dimman. Men sedan kom människan in i bilden. 

Det byggdes nämligen en stor damm lite längre uppför floden, 1999. Det minskade mängden vatten i vattenfallet med 90 procent och motsvarande mängd vattenånga avlägsnades. 

Den sista vilda paddan sågs 2004. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem djur som vi människor snart kan ha utrotat totalt. Här kan du läsa mer om vilka djur det handlar om.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig över att djurarter hotas att bli utrotade?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige