Så blir vädret i sommar.
Så blir vädret i sommar. - Foto: Pixabay, Johan Nilsson / TT, Vilhelm Stokstad/TT

Så blir vädret i sommar – månad för månad

Vi närmar oss slutet av maj och sommaren står på glänt. Men hur kommer vädret bli egentligen? Nyheter24 har en tidig prognos.


Det nalkas sommar och semester för majoriteten av alla svenskar. Men hur kommer vädret att bli i Sverige egentligen?

Värmeböljan som svepte in förra sommaren kommer inte att återupprepas, enligt AccuWeather. De menar på att vi istället får uppleva en "vanlig" sommar. Och det som skiljer sig mest från förra året är att vi kan vänta oss mycket mer nederbörd.

– Förra året hade till exempel Stockholm 15,5 millimeter nederbörd under hela sommaren. I år tror vi att det kan komma upp till 161 millmeter, säger Tyler Roys, meteorolog på AccuWeather, till Nyheter24.

Nederbörden kommer att öka markant i sommar jämfört med förra året. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Nederbörden gör att vi antagligen inte kommer få lika många skogsbränder som vi hade förra året. Men hur varmt kommer det egentligen att bli i sommar? Nyheter24 har nedan listat hur vädret kommer att bli månad för månad i Sverige.

Juni

I södra och de mellersta delarna av Sverige kan vi förvänta oss temperaturer mellan 17 och 24 grader under juni. Men under början av månaden kommer vi se kyligare temperaturer, som successivt kommer att höjas närmare månadsskiftet. 

I Norrland kommer vi få se liknande väder i juni, om än något kyligare. Prognosen visar att vi kommer få se temperaturer runt 16-19 grader.

Juli

Under juli månad förväntas temperaturerna stiga upp mot 25-27 grader under de varmaste dagarna. Men i snitt kommer vädret präglas av varmare luft och ligga på cirka 20 grader.

– Detta är på grund av ett åskväder som kommer röra sig mer västerut jämfört med sommaren förra året, fortsätter Roys till Nyheter24.

I de norra delarna av Sverige kommer vädret ligga stabilt kring 20 grader-sträcket.

I juli förväntas temperaturerna stiga upp mot 27 grader i södra och mellersta Sverige. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Augusti

I början av augusti kommer de södra och mellersta delarna av Sverige få fortsatt varmt och soligt väder – med en temperatur på 20 grader och uppåt. Dock kommer det mattas av i mitten av månaden och bli allt kyligare väder, kring 15 grader som kallast.

I Norrland förväntas vädret bli något svalare, mellan 17-20 grader. Men det kommer också sjunka i slutet av augusti. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ser du fram emot sommaren?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.