Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

blir vädret i sommar – månad för månad

- 22/05/2019, 16:58

Vi närmar oss slutet av maj och sommaren står på glänt. Men hur kommer vädret bli egentligen? Nyheter24 har en tidig prognos.

Det nalkas sommar och semester för majoriteten av alla svenskar. Men hur kommer vädret att bli i Sverige egentligen?

Värmeböljan som svepte in förra sommaren kommer inte att återupprepas, enligt AccuWeather. De menar på att vi istället får uppleva en "vanlig" sommar. Och det som skiljer sig mest från förra året är att vi kan vänta oss mycket mer nederbörd.

– Förra året hade till exempel Stockholm 15,5 millimeter nederbörd under hela sommaren. I år tror vi att det kan komma upp till 161 millmeter, säger Tyler Roys, meteorolog på AccuWeather, till Nyheter24.

Regn
Nederbörden kommer att öka markant i sommar jämfört med förra året. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Nederbörden gör att vi antagligen inte kommer få lika många skogsbränder som vi hade förra året. Men hur varmt kommer det egentligen att bli i sommar? Nyheter24 har nedan listat hur vädret kommer att bli månad för månad i Sverige.

Juni

I södra och de mellersta delarna av Sverige kan vi förvänta oss temperaturer mellan 17 och 24 grader under juni. Men under början av månaden kommer vi se kyligare temperaturer, som successivt kommer att höjas närmare månadsskiftet. 

I Norrland kommer vi få se liknande väder i juni, om än något kyligare. Prognosen visar att vi kommer få se temperaturer runt 16-19 grader.

Juli

Under juli månad förväntas temperaturerna stiga upp mot 25-27 grader under de varmaste dagarna. Men i snitt kommer vädret präglas av varmare luft och ligga på cirka 20 grader.

– Detta är på grund av ett åskväder som kommer röra sig mer västerut jämfört med sommaren förra året, fortsätter Roys till Nyheter24.

I de norra delarna av Sverige kommer vädret ligga stabilt kring 20 grader-sträcket.

Sol
I juli förväntas temperaturerna stiga upp mot 27 grader i södra och mellersta Sverige. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Augusti

I början av augusti kommer de södra och mellersta delarna av Sverige få fortsatt varmt och soligt väder – med en temperatur på 20 grader och uppåt. Dock kommer det mattas av i mitten av månaden och bli allt kyligare väder, kring 15 grader som kallast.

I Norrland förväntas vädret bli något svalare, mellan 17-20 grader. Men det kommer också sjunka i slutet av augusti. 

Ser du fram emot sommaren?