Stockholm

Supertipsen: Så planerar ni en billig studentskiva

Sa-planerar-du-billig-studentskiva
Så planerar du billig studentskiva. Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow/TT,

Äntligen studenten! En rolig men också dyr historia, och särskilt studentskivan är känd för att gå på många tusenlappar. Men oroa er inte, det finns sätt att trycka ner kostnaderna. Här är hur du planerar studentskivan på en budget!


Läs mer

Äntligen studenttider! Något som kan firas på flera sätt, bland annat med en klassfest. I många delar av landet innebär det här att fixa med både lokal, mat, musik och dekorationer – alltså kan det bli en dyr historia. 

Men oroa er inte, det finns sätt att hålla nere kostnaderna! Såhär planerar du studentskivan med en budget:

Ta hjälp eller planera själv

Det första man som klass måste göra är att bestämma om man ska anordna skivan själv eller ta hjälp av en utomstående arrangör. 

Det finns nämligen många firmor som hjälper en med allt som har med skivan att göra. En bekväm men också dyrare lösning. Om ni ändå väljer det här finns det några saker att tänka på:

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Med arrangör

Så får ni studentskivan billigast med en arrangör:

Kontrollera vad som ingår i priset

Det allra viktigaste är att kontrollera vad som ingår i priset. Här är det nämligen lätt att bli lurad på stora pengar. Till exempel är det bra att fråga om städning och musik ingår, och att undersöka om det är ett rimligt pris eller inte.

Förhandla

När ni fått höra priset är det viktigt att komma ihåg att inget är hugget i sten. Det skadar inte att prova förhandla för att trycka ner priset.

Bildkälla: Jessica Gow/TT

Planera själv

Så får ni studentskivan billigast om ni planerar själv:

Lokalen

Det blir betydligt billigare att kapa mellanhanden och själva kontakta lokaler. Beroende på klassens storlek är ett annat alternativ att vara hemma hos någon ni känner.

Maten

Studentskivor brukar inledas med en middag och här finns det flera sätt att hålla nere kostnaderna. Om man anlitar catering brukar kalla buffér vara billigast, men inget hindrar en från att ta hjälp av matkunniga familjemedlemmar och vänner. 

Musik

Även när det kommer till musiken finns det flera sätt att komma undan billigt. Kanske har någon i klassen en DJ–vän som kan ge ett kompispris, eller så kan man strunta i DJ och istället spela musik på Spotify. 

Dekorationer

När det kommer till dekorationer finns det mycket utrymme för prisvärd kreativitet. Till exempel brukar ballonger och serpentiner vara billigt. Man kan också pyssla själv för en liten slant. 

Biljettförsäljning 

Till sist kan man även spara pengar på hur biljettförsäljningen sköts. Viktigast att tänka på är att är att alla biljetter kanske inte säljs, så att man planerar med marginal.

Bildkälla: Bertil Ericsson/TT

Förhoppningsvis får ni en rolig skiva – och billig – skiva!

Källor: Studeternas, Härryda Posten

Läs även: 5 saker som alla nya studenter behöver veta

Har du varit på någon studentskiva i år?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.