Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Studie visar: Kvinnor tål värme bättre än män

- 25/05/2019, 08:11

Forskare vid University of Southern California har kommit fram till att kvinnor tål mer värme än vad män gör, då de presterar bättre i varmare temperaturer.

Vi bor i ett land som har varierande temperaturer under året – på vintern kan det bli väldigt kallt och på sommaren väldigt varmt. Det fick vi i alla fall känna på under sommaren i fjol.

Hur väl vi tål värmen är väldigt individuellt, men kvinnor anses faktiskt tåla värme bättre än män. Det visar en studie som har gjorts vid University of Southern California, skriver Daily Mail. 

Presterar bättre i värmen 

När studien genomfördes ombads fler än 500 deltagare att göra ett par matematiska uppgifter. Detta samtidigt som forskarna med hjälp av luftkonditionering och värmeelement varierade temperaturen i rummet mellan 16 och 33 grader Celsius.

Resultatet visade att kvinnorna fick nästan 9 procent fler rätt när temperaturen steg med 5 grader Celsius, till skillnad från männen som löste 3 procent färre uppgifter när temperaturen steg. Resultatet visade dessutom att kvinnor behöver mer värme för att kunna lösa problem effektivt. 

"Handlar inte om extrema temperaturer"

Däremot tror experterna att människor, oavsett kön, generellt presterar bäst när det inte är för varmt eller för kallt.

– En av de mest överraskande sakerna vi lärde oss är att det här handlar inte om extrema temperaturer. Även om du går från 15,5 till 24 grader Celsius, vilket är ett relativt normalt temperaturområde, går det fortfarande att se en meningsfull variation i prestanda, säger studiens ledande författare Tom Chang, docent i ekonomi och företagsekonomi, enligt Daily Mail

Läs också: Kontorshund kan minska stress och öka produktiviteten