Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

försvinner det vita luddet som flyger runt i luften

- 24/05/2019, 11:31 -

Ingen lär ha missat det vita luddet som flugit runt i luften de senaste dagarna. Är du en av dem som har tröttnat? Du kan vara lugn, Nyheter24 har tagit reda på när det vita fluffet kommer att försvinna.

Snö, pollen eller maskros? Frågetecknen var många när det plötsligt började att flyga runt vitt ludd i luften för några dagar sedan. 

Vid det här laget vet nog de flesta att det är frön som virvlar runt. Och en hel del av oss har säkert tröttnat på att få fluff i ögonen eller luftvägarna så fort vi vistas utomhus. 

Men tyvärr måste vi meddela att du behöver stå ut ett tag till. 

– Luddet kommer att avta först om 1-2 veckor. Det har ju lugnat ner sig lite i och med regnet de senaste dagarna. När det regnar fastnar ju luddet på marken, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, till Nyheter24. 

Asparna har passat på

Anledningen till att det varit så mycket frön i luften de senaste dagar beror troligtvis på den varma sommaren förra året. 

Vanhoenacker berättar att aspen släppt extra mycket frön det här året. Fröna har tydligen lättare att gro i mark där en skogsbrand härjat. Och med tanke på alla skogsbränder förra året såg asparna sin chans. 

– Redan i april såg vi att asparna hade enormt mycket frön. Det är rekordår för aspblomningen och det vita ludd vi ser i luften är asparna som släppt sina frön, säger Didrik Vanhoenacker.

Livsfarlig trend 

Häromdagen gick brandkåren ut och varnade för en viral trend som går ut på att man tänder eld på luddet. 

Vanhoenacker är mycket upprörd över trenden. 

– Gör det inte! Om du ser någon tända eld på luddet, visa civilkurage och stoppa det. Fröna är mycket lättantändliga eftersom de är mycket syrerika. Vi vill inte att det ska startas bränder i bostadsområden. Och lämna inga fimpar utomhus, säger Vanhoenacker.

Är du pollenallergiker och rädd för att din allergi ska förvärras av det vita luddet? Läs mer här!

Har du tröttnat på det vita luddet?