Därför höjer du ögonbrynen när du blir förvånad

- 09/06/2019, 21:03

Ilska, sorg, glädje – ja, vårt ansikte har förmåga att uttrycka en lång rad med olika känslor. Men varför ser ansiktet ut som det gör? Och vad betyder de olika ansiktsuttrycken? Nyheter24 har tagit del av ny forskning.

Människans ansikte och ansiktsuttryck har fascinerat oss sedan urminnes tider. Redan 1839 började Charles Darwin att studera ansiktsuttryckens betydelse och dagens forskare försöker avslöja ansiktets hemligheter med hjälp av algoritmer och dna-teknik. 

Det visar sig att vi har hela 43 muskler i ansiktet och att antalet möjliga ansiktsuttryck är väldigt många. Drygt 10 000 olika ansiktsuttryck har registrerats i FACS, Facial Action Coding System, som är ett index över vanliga ansiktsuttryck över hela världen, skriver Illustrerad vetenskap. 

Lever kvar från våra förfäder

Men hur kommer det sig då att vi har möjlighet att visa tiotusentals olika ansiktsuttryck? Jo, det visar sig att de hade ett praktiskt syfte hos våra förfäder, men hänger kvar än i dag – trots att de inte längre fyller samma funktion.

Förvåning
Vid förvåning höjer vi alla på ögonbrynen och öppnar munnen reflexmässigt. Bildkälla: Unsplash

Många ansiktsuttryck är alltså reflexer. Ett mycket bra exempel på detta är det de allra flesta göra när de blir förvånade, nämligen att höja ögonbrynen och öppna munnen i ett förvånat uttryck. 

Hjälp vid flykt

Varför gör vi så reflexmässigt undrar du? Jo, forskning pekar på att våra avlägsna förfäder lyfte på ögonbrynen för att förstora synfältet. Och munnen öppnade man för att få in det syre som krävs för att fly när de såg ett rovdjur. 

Det här förvånade uttrycket är fortfarande så starkt förknippat med kroppens reaktion på det oväntade att vi gör det här ansiktsuttrycket än i dag. 

Man kan se liknade reflexmässiga beteenden i djurvärlden. Har du exempelvis lagt märke till att hundar kan ta flera varv runt sig själva innan de lägger sig ner i sin hundkorg? Förklaringen till det kan vara att deras förfäder formade ett läger i gräset på det sättet. 

Är du sugen på att läsa mer om vetenskap? Nyheter24 har tagit del av den senaste forskningen om vilka av män och kvinnor som är sämst på att passa tider. Läs mer om det här!