Könssjukdom
WHO: En miljon människor smittas av könssjukdomar – varje dag - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Karin Malmhav / SvD / TT

WHO: En miljon smittas av könssjukdomar – varje dag

Världshälsoorganisationens senaste kartläggning av könssjukdomar visar att över en miljon smittotillfällen sker varje dag. En anledning till detta anses vara att vi inte bryr oss längre.


Att ha nice sex kan ju vara bland det bästa som finns. Men hur bråttom man än har att få till det så är det viktigt att skydda sig – bland annat från könssjukdomar. För att göra det är kondom en bra grej att använda. 

Det här vet de flesta, men ändå är vi nog många som har låtit stundens hetta komma före tanken av könsjukdomar – och det märks! Enligt en rapport som världshälsoorganisationen WHO släppt inträffar över en miljon smittotillfällen varje dag. 

Problemet? Att folk bryr sig allt mindre. 

"Dold epidemi"

Över en miljon smittotillfällen per dag resulterar i 376 miljoner per år. Det är någon av de botliga könssjukdomarna klamydia, syfilis, gonorré och trichomonas som WHO:s senaste kartläggning inkluderar. Den innefattar alltså inte någon av virussjukdomarna som HPV, hepatit, hiv eller herpes. 

– Vi anser detta vara en dold epidemi, en tyst epidemi, en farlig epidemi som är ihållande globalt, säger expertläkaren Melanie Taylor som också är rapportens huvudförfattare vid en presskonferens, skriver SVT

"En farlig emidemi som håller i sig globalt", menar expertläkaren. Bildkälla: Karin Malmhav / SvD / TT

Folk är mindre oroliga 

Trots att vi blir allt mer informerade och medvetna om sexuellt överförbara sjukdomar visar rapporten att smittotillfällena inte har minskat sedan förra räkningen från 2012.  

Teodora Wi, WHO:s specialist på könssjukdomar, menar att folk oroar sig mindre för sjukdomarna än vad man till exempel gjorde när HIV-smittan var som störst. Hon menar även att sex blivit allt mer tillgängligt. 

– Man har dejtingappar och allt sådant där, så förmodligen är det en del av förklaringen – det blir mer tillgängligt, så folk har mer sex och då får man mer könssjukdomar, säger hon. 

WHO: Så ska man göra för att minska spridningen av könssjukdomar

Samtidigt som smittotillfällena inte minskat sedan förra räkningen så varnar man för en växande antibiotikaresistens. 

– De höga antalen fall av gonorré är särskilt oroande. Vi ser allt fler fall av så kallad "supergonnoré" som i princip är omöjlig att behandla, säger Tim Jinks, specialist på infektionssjukdomar på brittiska Wellcome Trust, till Reuters.

Men insatser för att minska spridningen av könssjukdomar bör göras – här är WHO:s tips: 

  • Stöd till säkert sex
  • Förbättrande system för upptäkt och behandling 
  • Bättre sexualupplysning i skolor och medier
  • Bättre personligt ansvarstagande hos den som har sex 

Läs också: Så här många svenskar påstår att de har sex varje dag

sex
/
/
WHO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft en könssjukdom någon gång?
Tack för din röst!