fixar du solbrännan i sommar – utan att bränna dig

- 18/06/2019, 15:58

Sommaren är äntligen här och många ser nog fram emot att skaffa sig den där snygga solbrännan. Samtidigt vet vi att solen kan skada huden. Nyheter24 ger dig de bästa tipsen på hur du fixar brännan på ett säkert sätt.

Sommaren är här och vad är inte härligare än att ligga i en solstol och njuta av det fina vädret? Och att få lite färg på kroppen är väl inte heller helt fel efter den långa och mörka vintern? 

Många av oss känner sig mycket piggare och gladare när solen skymtar fram. Dessutom hjälper ljuset från solen kroppen att bilda livsviktigt D-vitamin. 

Risker med solande

Men det finns risker med solandet. Årligen drabbas hela 40 000 svenskar av hudcancer och den främsta anledningen till att allt fler drabbas är på grund av våra solvanor. 

Hur ska man sola då för att fixa brännan och samtidigt undvika att skada huden?

Jo, regel nummer ett är att använda solkräm. Och en hög sådan. 30 eller 50 rekommenderas av många hudläkare. Det är även viktigt att smörja på ett tjockt lager, annars fungerar inte skyddet som det ska. 

Du bör också tänka på att smörja in dig regelbundet, solkrämen försvinner nämligen efter ett par timmar. 

Sola
Det är viktigt att vara försiktig i solen för att undvika skador på huden. Bildkälla: Unsplash

Fixa jämn bränna

Vill du få den där snygga, jämna och gyllenbruna brännan? Då är det försiktighet som gäller. Undvik att pressa under solens hetaste timmar, alltså mellan 11.00 och 15.00. Och sola inte för länge åt gången. 

Förutom solskyddsfaktor är det bra att täcka sig med kläder och sitta i skuggan när solen är som starkast mitt på dagen. 

Appen Min soltid
Appen Min soltid hjälper dig att få koll på hur länge du kan vistas i solen utan att skada huden. Bildkälla: Strålsäkerhetsmyndigheten

App för säkrare solande 

Har du svårt att hålla koll på hur länge du legat i solen? Eller svårt att avgöra hur länge du kan lapa sol utan att riskera att skada huden? Då är appen Min soltid något för dig. 

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som har utvecklat appen. Den ser lite torftig ut i designen, men är väldigt praktisk. Du skriver in var du befinner sig, tid och datum samt din hudtyp och sedan ger appen dig en hint om hur länge du kan ligga ute i solen. 

Men det är givetvis viktigt att hålla koll själv, det går inte att lägga över allt ansvar på appen. 

Så för att skaffa dig en snygg bränna utan att skada huden är det alltså viktigt att du smörjer in dig ordentligt, undviker solen mitt på dagen och att du inte ligger i solen för länge. 

Sol
Tycker du om att sola?