Rumpor
Anledningar till att det kan klia i rumpan - Foto: Pixabay

7 anledningar till att det kan klia i rumpan

Du har säkert varit med om att det kliar i rumpan. Men vad beror det på? Här är sju anledningar till att det kan klia där bak.


Kliar det i rumpan? Ja, vi är nog många som har varit med om det. Kanske sitter du på ett möte och en kliande känsla sakta börjar komma, eller så är du ute på stan. Var du än är så är det inte så jätteroligt.

Men vad är det egentligen som gör att det kliar i rumpan? Och finns det något som du kan göra för att undvika klådan? Magasinet Men's Health Magazine har undersökt saken närmare och funnit flera faktorer som gör att det kan klia. 

Här är sju stycken. 

Du torkar dig inte tillräckligt efter ett toalettbesök

Inte jättefräscht. Har du varit på toaletten och gjort nummer två är det självklart väldigt viktigt att du torkar dig ordentligt ren, för annars kan det börja klia. Anledningen är att om det fortfarande finns bajs kvar i rumpan kan det irritera huden.

Du torkar dig för mycket

Jaha, kanske du tänker. Torka för mycket? Men ja, du hörde rätt – vill du minimera risken för att det ska klia i rumpan ska du inte torka dig för mycket. Inte heller för hårt. Det kan nämligen också orsaka irritation och till och med göra det värre. 

Tips är också att använda ett skonsamt och skönt toalettpapper som inte är så hårt. 

Du dricker för mycket kaffe 

Morgonkoppen kaffe, väldigt gott och uppiggande. Men som den vana kaffekonsumenten vet sätter det även i gång magen vilket resulterar till ett och annat toalettbesök. 

Kaffet ökar sammandragningarna i både tunn- och tjocktarm samtidigt som det kan få dig att slappna av så pass mycket i ringmuskeln så att en liten mängd avföring kan läcka ut och därmed få rumpan irriterad. 

Irriterad rumpa = kliande rumpa. 

Du har hemorrojder

Hemorrojder är vanligt. Enligt vårdguiden får hälften av alla människor hemorrojder någon gång. Sitter man på toan och gör nummer två kan det hända att hemorrojderna trycks ut från tarmen och då känns små knutor runt ändtarmsöppningen. 

Det kan göra ont, och ett av symptomen till hemorrojder är just att det kliar som bara den i rumpan. 

Du har fått herpes

Det är faktiskt så att herpes inte bara visar sig kring könsorganet eller munnen. Den kan även få det kring ändtarmen och skinkorna. Symptomen är dock densamma: vätskefyllda blåsor som blir till sår när de spricker. De ömmar ofta och kan klia.

Du har haft dina underkläder för länge 

Det här gäller framförallt om du har underkläder gjorda av syntet. Då blir din rumpa instängt i ett material som inte är som inte "andas" så bra, vilket resulterar till mer fukt som kan orsaka klåda. 

På samma sätt kan gamla underkläder också vara problematiskt.

Du har fått svamp

Fuktigt och mörkt. Ja det är ställen där jästsvampen trivs allra bäst. Även vid ställen där kroppsdelarna nöter mot varandra, exempelvis rumpan. Det bildas värme och friktion. 

Att ha en svampinfektion är ofarligt men det kliar, rejält. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar det klia i din rumpa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.