Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uttagsautomaternas framtid hotas – pensionärerna rasar

- 15/07/2019, 19:22

För inte alls så längesen var det en självklarhet att alltid ha kontanter i plånboken. Idag ser situationen annorlunda ut – och uttagsautomaterna avvecklas i snabb takt.

Det är kanske ingen större nyhet att användandet av kontanter minskar i Sverige. Många restauranger och butiker har till och med valt att inte ta emot kontanter som betalmedel längre. 

En av de största uttagskedjorna är Bankomat – vars automater har minskat kraftigt i antal under de senaste åren. 

Minskat med 40 procent

Kedjan bildades 2010 och hade då 2 700 uttagsautomater runtom i landet. Nio år senare har den siffran sjunkit till omkring 1 600 – en minskning med 40 procent. 

– När vi har gjort minskningen av automater har det i första hand skett i stora städer. När vi tog över automaterna 2010 fanns de på 569 orter i Sverige men i dag finns vi på 564 med färre automater på varje ort, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat, till Aftonbladet. 

Han fortsätter: 

– Vi bedömer att det finns tillräcklig service i närheten, till exempel en alternativ automat eller att det är tillräckligt nära till ett alternativ, det är då vi väljer att avveckla.

PRO ser allvarligt på att uttagsautomaterna minskar mer och mer. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

"Vi ser allvarligt på detta"

Särskilt hos landets pensionärer finns en utbredd oro för att kontanterna ska försvinna helt och hållet. 

Pensionärernas riksorganisation, PRO, är väldigt kritisk till att automaterna blir färre och att avståndet mellan dem blir större. 

– Vi ser allvarligt på detta eftersom det handlar om att den enskilde själv inte ska kunna ta ut pengar och det är en säkerhetsfråga också. Alla är inte helt bekväma med att göra alla sina inköp med kort och för många äldre kan det vara svårt att komma ihåg koder, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO Sverige. 

Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, lyfter frågan om integritet, då kontanter är ett mer anonymt sätt att betala på. 

– Många upplever att om man betalar med kort eller via telefonen så känner man sig inte säker. Hur vi betalar och för vad och var det görs säger väldigt mycket om vilka personer vi är och därför är det många som skräms av detta, säger han.

20 procent tar aldrig ut kontanter 

I en rapport som Riksbanken tog fram förra året svarade 20 procent av de tillfrågade att de aldrig tar ut kontanter, 42 procent svarade att de gör det mer sällan. 31 procent svarade att de tar ut en till tre gånger i månaden och 6 procent att de tar ut en eller några gånger i veckan, skriver Aftonbladet.  

Mer nyheter: Här är det lovande vaccinet forskare tror på i kampen mot cancer 

Behövs uttagsautomater i dagens samhälle?