Experten: Hårdare straff för narkotikabrott leder inte nödvändigtvis till minskad brottslighet
Experten: "Polisen har en tendens att alltid skylla på droger" - Foto: TT/Poppe Cornelius, Johan Nilsson/TT

Experten: "Polisen har en tendens att alltid skylla på droger"

Den svenska narkotikapolitiken är ovanligt hård och en expert inom området kopplar det samman med den svenska självbilden. Trots detta har Sverige fem gånger så många dödsfall relaterade till droger per år om man jämför med resterande Europa.


Enligt en av världens främsta experter på narkotikapolitik Peter Reuter så är Sveriges narkotikapolitik ovanligt hård gentemot andra länder. Men hårdare straff leder inte nödvändigtvis till mindre brottslighet.

Och just med narkotikapolitik kan man orsaka en hel del skada, enligt Reuter.

– Det är betydligt svårare att göra gott, säger han till P1-morgon.

Studerat samband i 40 år

Reuter har i snart 40 år studerat sambandet mellan kriminalitet och narkotika i USA, som även är hans hemland. Med sin erfarenhet är han ytterst tveksam till hårda tag från polisen och de långa straffen i domstolarna som följd av narkotikabrott.

– Det har ingen större effekt, det hindrar inte folk från att få tag i narkotika, men är dyrt och skapar lidande, fortsätter Reuter till P1-morgon.

Han menar att det istället bör vara så att droger är olagligt men att polisen inte skulle lägga ner så mycket tid och resurser på att förbudet efterlevs och lagarna följs så särskilt noggrant. 

USA tar täten för legaliseringen av marijuana

I skrivande stund har hela 33 delstater i USA, Kanada och delar av Sydamerika legaliserat medicinsk marijuana. I elva delstater är det lagligt att använda sig av marijuana för ett fritidsbruk, vilket är en riktig svängom jämfört med förr. Även detta är något som Reuter ser som nästan lite chockartat, att det just är USA som tar täten för legaliseringen av marijuana.

Att den svenska narkotikapolitiken är ovanligt hård kopplar experten samman med den svenska självbilden men också starka folkrörelser. Han menar att svenska samhället är väldigt speciellt. 

– Man menar att droger inte är förenligt med de svenska värderingarna och det har bidragit till svenskarnas ovanligt restriktiva syn på narkotika. 

"Polisen har en tendens att alltid skylla på droger"

Så, var klämmer skon? Jo, Sverige har fem gånger så många dödsfall relaterade till droger per år om man jämför med resterande Europa. 

Det kan låta skrämmande, och svenska politiker försöker förhindra detta samt skjutningar i storstädernas förorter med hårdare straff, något som Reuter är tveksam till.

– Polisen har en tendens att alltid skylla på droger, problemet med skjutningar i Sverige kan bero på fler andra saker som exempelvis demografiska förändringar och gängen är våldsamma både med och utan narkotikan, avslutar Peter Reuters till P1-morgon.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när en 29-årig kvinna köpte hasch av en 31-årig manlig langare. Hon blev nämligen så besviken på effekterna att hon bestämde sig för att polisanmäla langaren. Här kan du läsa mer om det.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sverige tar i från tårna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.