Soleksem
Det är ganska vanligt att bleka skandinaver drabbas av soleksem. - Foto: Unsplash

Det här är soleksem – och så lindrar du besvären

Har du fått utslag över hela kroppen efter en dag ute i solen? Då kan du ha drabbats av soleksem. Nyheter24 reder ut vad eksemen beror på och hur du kan lindra besvären.


Kanske har du varit med om att du blivit täckt av blåsor, utslag och kliande prickar efter en dag ute i den heta solen? Och att det flammiga utseendet sedan har hållit i sig i flera dagar eller veckor?

Då kan det vara så att du har drabbats av soleksem. Det är en ganska vanliga åkomma, främst bland bleka skandinaver. 

Hela 10-20 procent av Sveriges befolkning lider av soleksem. Personer med blek hy ska vara extra försiktiga eftersom de inte bildar melaniner tillräckligt snabbt för att skyddas mot solstrålarna, enligt Illustrerad vetenskap. 

Unga kvinnor kan vara extra utsatta eftersom deras östrogennivå påverkar solljusets inflytande på immunförsvaret. 

Det är ganska vanligt att bleka skandinaver drabbas av soleksem. Bildkälla: Unsplash

Räkna med att eksemen återkommer 

Dessvärre är det så att om man väl har fått soleksem en gång kan man förvänta sig att det återkommer sommar efter sommar. För vissa resten av livet. 

Men enligt Havard Health kan de flesta som har drabbats av soleksem slippa åkomman efter sju år. 

Varför reagerar kroppen så här kraftigt på solen då? Forskarna vet faktiskt inte riktigt exakt vad det är som sker i huden när den reagerar allergiskt på solljuset. 

Men det kan vara så att solens ultravioletta strålar får vissa av hudens proteiner att ändra utseende, så att de plötsligt uppfattas som främmande av kroppen. Då aktiveras immunförsvaret och det uppstår en inflammation – en sorts försenad allergisk reaktion. 

Behandling

Om man har drabbats av soleksem är det viktigt att hålla sig i skuggan, använda hög solskyddsfaktor och bära kläder på utsatta områden. 

Man kan även få behandling i form av antihistaminer, binjurebarkhormon, ciklosporin, ljusbehandlingar och intravenösa injektioner av antikroppar. 

Det kanske låter som att soleksem är en riktigt dyster diagnos med ett liv i ständigt mörker. Men så är det inte, faktiskt är det så att huden behöver härdas gradvis varje sommar så att den kan vistas ute i solljuset igen. 

Sol
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du drabbats av soleksem?
Tack för din röst!