Introvert eller extrovert
Här är jobben som passar dig, beroende på om du är introvert eller extrovert - Foto: Pixabay

Introvert eller extrovert? Här är jobben som passar dig!

Har du känt att du inte riktigt samlar energi på samma sätt som din partner? Inte så konstigt! Det kallas att vara extrovert eller introvert. Visste du att det finns arbeten som passar bättre beroende på vilken av dem du är? Nyheter24 listar dem!


Känner du igen dig i det faktum att kunna gå ut och festa en hel natt utan problem, medan andra kvällar bara vill ligga hemma ensam? Då kan det vara så att du befinner dig i gråzonen mellan de två personlighetstyperna extrovert och introvert. Då kallas det ambivert.

Men om du inte alls känner igen dig i den ena, utan endast den andra typen, så kallas det att vara antingen extrovert eller introvert. 

Extroverta personer

Dessa personer är oftast mer utåtvända och praktiska än de introverta. Tankesätten är inte lika abstrakta, utan mer konkreta och individuella. Extroverta personer samlar energi genom att hänga med många personer, jämfört med de introverta.

Introverta personer

Utåt sett kan introverta människor nästan verka lite kyliga och likgiltiga när det kommer till att visa känslor - men det stämmer inte. Under ytan har introverta personer oftast ett starkt känsloliv, de visar det bara inte lika mycket. Energi samlar de helst ensamma, ofta genom att sysselsätta sig kreativt. De styrs mer av egna uppfattningar snarare än situationer och argument utifrån. Ett missförstånd om introverta personer är att det är samma sak som att vara asocial, vilket inte stämmer överhuvudtaget.

Jobb för den introverta

Är du mer den introverta typen, så finns det faktiskt flera jobb som är perfekta för dig.

1. Bibliotikarie

Tänk dig själv: lugnt och stilla. Dessutom kommer folk dit för att läsa, plugga eller av annan anledning oftast inte interagera med annat än böcker. Det gör det till den ultimata arbetsplatsen för den introverta!

Bildkälla: Pixabay

2. Kommunikatör på sociala medier

Även om introvert inte är lika med asocial, så kan det kännas skönare och lättare att inte behöva socialisera sig med människor face to face hela tiden. Därför kan detta jobb vara näst intill skräddarsytt för en person som är mer introvert. Genom att kommunicera på medier så möter du människor varje dag, utan att behöva konversera med dem i det verkliga livet.

3. Kreativt yrke

Detta kanske är det bästa. Eftersom introverta ofta sägs gilla att beblanda sig med kreativa sysselsättningar så är yrken inom konst, musik eller liknande perfekt. Där uttrycker du dig genom det kreativa och får styra mängden kommunikation själv.

4. Statistikexpert

Är du introvert med förkärlek till siffror? Ja men då så! Att arbeta med statistik kräver oftast en fokuserad tystnad, vilket den introverta uppskattar. Inte nog med det så kan du få en fet plånbok av att analysera siffror hela dagarna!

5. Kökschef

Till synes kanske detta yrke snarare gäller för den extroverta. Men om man tänker efter så befinner sig kökschefer oftast bakom kulisserna, i köket där fokuset ligger på maten snarare än gästerna. Där får du umgås med kryddor, stekpannor och inte tänka på annat än att få till den perfekta såsen!

Är du introvert så kanske kökschef passar dig? Bildkälla: Pixabay

Jobb för den extroverta

De flesta arbeten som kräver något slags mänskligt utbyte passar de flesta extroverta. Men Nyheter24 vill ändå lista några arbeten som passar specifikt för dig som lutar mer åt det extroverta hållet. 

1. Advokat

Inte så förvånande, kanske? Advokater arbetar mycket med kommunikation, både med klienter, kollegor och domare. Inte nog med det handlar det också om att övertyga människor. Och eftersom det brukar sitta en del personer i en rättsal så kan den extroverta samla energi genom dessa.

2. Säljare

Är du en social, framåt person? Då är du förmodligen mer lagd åt det extroverta hållet – och borde dessutom vara en jäkel på detta yrke. Många personer som kan sälja vad som helst till vem som helst är oftast mer av denna personlighetstyp, vilket är en enorm tillgång om man befinner sig i säljarbranschen.

3. Eventfixare

Är du organiserad ända ut i fingerspetsarna och gillar att socialisera dig? Då är eventplanerare nog din grej. Låt din extroverta, sociala sida blomstra genom att diskutera med dina klienter om hur de vill ha sitt bröllop, 50-årsfest eller annan tillställning. Yrket innefattar dock väldigt mycket stress och tar upp mycket tid, men för den mest extroverta personen bör det inte vara några problem!

Är du extrovert så är eventfixare kanske något för dig! Bildkälla: Pixabay

4. Livscoach

Något annorlunda yrke, men väldigt spännande. Eftersom du är extrovert så passar det då du får träffa nya människor varje dag och konversera med dem. Men du som är så social och öppen borde inte ha några problem med det!

5. PR-chef

Detta arbete skriker extrovert. Dels på grund av de många event du lär behöva delta på där du kommer få networka med massa olika personer, för att bland annat skaffa kontakter. I detta yrke gäller snabba puckar – vilket inte är några problem för den extroverta.

Källa: Shortcut

Källa: Career Addict

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vet du vilken personlighetstyp du är?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.