Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg utsedd till Sveriges mäktigaste: "Känns otroligt"

- 05/07/2019, 12:29 -

Nyheter24 listar för femte året i rad Sveriges 100 mäktigaste unga 2019. Aldrig förr har det varit så lätt att utse årets vinnare. Det är ingen mindre än vår unga klimatkämpe Greta Thunberg. Nyheter24 träffade henne för en exklusiv intervju.

Greta Thunberg, 16, hade inte ens gått ut högstadiet när hon blev ledare för en global rörelse, som fått unga i Stockholm, New York, Sao Paolo och Kapstaden att gå ut och kräva förändring - att vuxenvärlden ska lyssna och ta ansvar. 

Världsledare, näringslivstoppar och världskändisar har stått i kö för att få prata med Greta och lyssna på hennes ord.

Det var givet för Nyheter24 att utse den unge klimatkämpen till årets mäktigaste ungdom. Vi träffade henne för en exklusiv intervju utanför Sveriges Riksdag. 

Hur känns det att ha blivit utsedd till Sveriges mäktigaste ungdom? 

– Det känns otroligt. Jag är väldigt tacksam över det. Det visar vad den här rörelsen tillsammans har uppnått, säger Greta Thunberg till Nyheter24. 

Hur känns det att ni har fått sånt stort genomslag? 

– Det känns väldigt bra. Det känns bra att klimatkrisen uppmärksammas. Fortfarande inte i närheten av vad den förtjänar, men i alla fall lite bättre än förut. Och det var mitt mål när jag började strejka. 

Greta Thunberg
Nyheter24 har utsett Greta Thunberg till årets mäktigaste ungdom. Bildkälla: Alessandra Tarantino/TT

Vad har du för tips att ge till unga som vill leva mer klimatsmart? 

– Läs på! Jag har spenderat tusentals timmar bara att läsa på. Media skriver inte om det här så det är väldigt svårt att hitta. Som ung kan man försöka påverka sina föräldrar och andra vuxna i sin närhet. Det var så jag började. 

Vad vill du säga till dina fans och följare där ute? 

– Det är aldrig försent att engagera sig. Om man börjar nu så är man en av pionjärerna, då är man en av de första. 

Se Nyheter24:s exklusiva intervju med Greta Thunberg i klippet ovan. 

MER: Här är Sveriges 100 mäktigaste unga 2019

Försöker du att leva klimatsmart?