Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Turister varnas för dödliga drickan i semesterparadiset

- 06/07/2019, 21:04 -

Ska du till Mexiko i sommar? Då bör du vara försiktig med vilken dricka du häller i dig. Det har nämligen rapporterats in flera fall där människor blivit medvetslösa eller till och med dött, efter ytterst lite alkoholintag.

Under sommaren är det många som flyr landet till varmare breddgrader för att sola, bada och njuta av paradiset. 

Men nu vill en familj varna andra om att vara extra försiktiga med vad de dricker utomlands.

Familjen Conner varnar andra.
Familjen Conner varnar andra. Bildkälla: Facebook/Abbey Conner

Det var nämligen i januari 2017 som Abbey Conner tillsammans med sin bror Austin och familj befann sig på semester i Playa del Carmen, Mexiko. En kväll skulle de gå ut och äta och Abbey och Austin tog några shots innan. Några timmar senare hittades de medvetslösa med ansiktet nedåt i en pool på en resort, rapporterar Aftonbladet.

De hade inte druckit mycket alkohol överhuvudtaget, men båda var trots det helt däckade efter shotsen de tagit. Austin överlevde, men hans syster Abbey dog till följd av detta.

Abbey Conner dog till följd av giftig alkohol.
Abbey Conner dog till följd av giftig alkohol. Bildkälla: Facebook/Abbey Conner

Flera fall

Men detta fall är inte unikt. 

Det rapporteras nu om flertal turister som råkat ut för samma sak som syskonparet.

Flera av dessa turister vittnar om att de blivit medvetslösa efter att ha druckit alkohol, alla dessa vittnesmål är från Playa del Carmen i Mexiko.

Vissa har till och med råkat ut för värre, så som allvarliga hjärnskador eller död, skriver Aftonbladet.

Några exempel på liknande fall är ett nygift par som åkte på smekmånad till just Playa del Carmen. Båda blev medvetslösa efter bara en fördrink och vaknade upp på sjukhus, utan något minne av vad som hänt.

Ett annat fall är två stycken par, också på semester i Playa del Carmen, där samtliga tuppade av efter ett fåtal drinkar tequila. Bara en av kvinnorna i sällskapet klarade sig, då hon drack en annan spritsort än de andra.

Polisrazzia mot tequiladestillerier

Vad polisen i området nu misstänker är att spriten som offren har druckit misstänks innehålla stora mängder metanol, vilket är otroligt giftigt att förtära.

Det gjordes en polisrazzia mot två stycken illegala tequiladestillerier, varpå de kunde konfiskera över 75 000 liter sprit som sedan visade sig innehålla metanol.

Trots att det inte har gått att bevisa till hundra procent vad som faktiskt orsakat alla dessa fall, så tros det vara på grund av den sprit som innehöll metanol, skriver Aftonbladet.

Inga rapporter från svenska företag

Både Ving och Tui är två stycken reseföretag som arrangerar resor till Playa del Carmen. Ingen av företagen nämner dock att de fått in några rapporter om skadorna.

– Vi har kunder på plats, men det finns inga rapporter om att någon av dem eller tidigare resenärer ska ha drabbats. Men nu får vi hålla oss uppdaterade, berättar Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui, till Aftonbladet.