Varför får vi ryckningar i ögat och domningar i foten? Nyheter24 reder ut.
Varför får vi ryckningar i ögat och domningar i foten? Nyheter24 reder ut. - Foto: Pixabay

Därför får vi muskelryckningar och domningar

Vet du också hur irriterande det kan vara när ögat rycker? Och att sedan inte kunna göra något åt det förutom att vänta ut det. Nyheter24 reder ut vad det egentligen beror på!


Du sitter i skolan eller på jobbet, fokuserad på ditt arbete och så helt plötsligt börjar foten kännas lite kall och stel. Du vet om att det kan hända och att det inte är farligt, men har du någonsin funderat på varför det blir så?

Domningar i foten är kort sagt när en nerv kommer i kläm. Det kan till exempel hända om du sitter med korsade ben en längre stund. Då tas nerven ur funktion och tappar förmågan att leda impulser, vilket förklarar stelheten. 

Någon gång har du väl hört eller sagt "min fot har somnat"? Det är alltså i princip det den gör, eftersom nerven tillfälligt lägger ner. Det är inte något farligt, så länge du byter position och inte låter kroppsdelen "sova" för länge, enligt neurologen Claes Martin

– Det kan bli farligt om nerven får en tryckskada vilket händer när man sover tungt, ofta i kombination med droger, alkohol eller sömntabletter, förklarar han för Metro.

Om nerven är i kläm för länge kan det leda till allvarliga konsekvenser. Det är störst risk att nerven ligger i kläm under en längre period om du exempelvis druckit alkohol en natt, då det är vanligast att man sover som mest stilla under berusning. Det kan till och med gå så långt att du kan bli förlamad och få varaktiga skador.

Claes Martin kallar detta för dropphand, vilket är en vanlig tryckskada som påverkar din hands rörelseförmåga. Det blir svårt att lyfta handleden, sträcka på fingrarna och handen hänger oftast ned, skriver Metro.

Men oroa dig inte, vanligtvis försvinner skadan med tiden, trots att det kan ta lång tid, ungefär en till tre månader.

Ryckningar

Detta kan ju vara så otroligt irriterande. Du håller på med någon syssla hemma – och så plötsligt känner du av det. Ryckningen i ögat. Oftast vägrar det försvinna på en ganska lång tid också. Inte heller kan du tänka bort det eftersom att du ser det i ditt synfält. 

Nervryckningar, även kallat muskelryckningar, sitter oftast vid ögat. Något mer sällan förekommande är att du får ryckningar i benet eller armen.

Det vi vet är att detta irritationsmoment är mer vanligt i ung ålder än hos de äldre. Men mer än så har det faktiskt inte forskats så mycket på. Det finns teorier om att det beror på att en nerv i ögat tvingar muskeln att dra ihop sig, men det är fortfarande inte helt klart.

Vad man kan göra åt det?

Ledsen att göra dig besviken, men det du får göra är egentligen att vänta ut det. Håller det i sig varje dag i flera veckor, eller om ryckningarna blir värre, så får du ta en tur till läkaren, enligt Vårdguiden.

Det finns dock lite saker du kan göra om du vill lindra besvären:

  • Massera området med en handduk som är fuktad med varmt vatten.
  • Använd ögondroppar som innehåller antihistamin. Det kan bromsa kramperna vilket kan medföra en lindring.
  • Gå till en optiker för att bedöma om dina linser har bra passform.

Läs mer: 5 tecken på att din kropp behöver mer vitaminer

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du uppleva domningar?
Tack för din röst!