Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klimatförändringar kan locka hit vithajen : "Skulle inte skett förr"

- 08/07/2019, 21:26 -

Allt mer tempererade hav kan leda till att vattendjur förflyttar sig till nya geografiska områden. Vithajar i svenskt vatten kan låta otänkbart – men med fortsatt uppvärmda hav går det inte att utesluta på lång sikt.

Forskaren Ken Collins tror att vithajar mycket väl kan finnas i brittiska vatten till år 2050, enligt Dailystar.

Nyheter24 har därför tagit reda på hur stor chansen är att få se vithajar i svenska vatten framöver.

Per Nordström, kommunikatör och forskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Stockholms universitet, håller till viss del med sin brittiske kollega.

Kan förirra sig till svenska vatten

Nordström tror att fortsatta klimatförändringar på lång sikt skulle kunna orsaka stora förändringar i hur vattendjur förflyttar sig.

– Temperaturökningarna går fort och vattenlevande djur rör sig fort. Jag tror att det kommer vara mycket vanligare framöver att enstaka exempel, som vithajen, skulle kunna förirra sig upp till svenska vatten. På ett sätt som inte hade varit tänkbart förr i tiden – innan klimatförändringarna, säger han.


Men samtidigt tror inte Nordström att vithajar kommer att bosätta sig kring svenska vatten till 2050.

Han har svårt att tro att vithajen skulle vilja lämna de vältempererade områdena kring exempelvis Medelhavet och Afrikas kust.

Per Nordström tror att sannolikheten för förirrade vithajar i svenska vatten kommer att öka. Bildkälla: David Royal

Tveksam till etablering

Han menar att det skulle krävas stabila vattentemperaturer uppemot 27 grader – och det kommer inte att ske inom överskådlig tid.

Nordström tror också att bristen på mat under färden mot norra Europa skulle göra flytten mer osannolik.

– Jag är tveksam till att vithajar skulle kunna etablera sig i svenska vatten. Temperaturerna här uppe varierar mycket och det skulle krävas en rejäl ökning, säger han.

Samtidigt understryker han att klimatförändringarna går fort och att det aldrig finns några garantier för utvecklingen.

Mer nyheter: SMHI:s glädjebesked: Då kommer värmen tillbaka!

Är du rädd för hajar?