Stockholm

Kuddknepet: Så får du skönhetssömnen och slipper ryggsmärtan

Sova gott
Kuddknepet: Så får du skönhetssömnen och slipper ryggsmärtan. Foto: Pixabay, Unsplash, Emojipedia

Sömnlösa nätter är något som de flesta fått ta del av. Finns det något värre än att vrida och vända och aldrig somna? Ja, att vakna med smärtor i nacke och rygg. Men det finns ett sätt att undvika det – kuddknepet!


Läs mer

Vilken är den bästa sovställningen egentligen? Enligt experten finns det en optimal sovställning för både kroppen och sömnen – men det beror lite på.

Men vi kommer faktiskt med härliga nyheter! Det finns sätt att få en riktigt god natts sömn, samtidigt som du slipper vakna upp med värkande rygg och nacke. 

Vad är det som kan få en att vakna med rygg- och nacksmärtor? Jo, att sova i fel position. 

Den rätta sovpositionen

Så, vilken position är rätt? 

En varning som inte är alltför ovanlig är att sova på mage borde undvikas helt och hållet, dock något som inte alltid är helt självklart.

– Det finns ingen rekommendation som säger att det är varken bättre eller sämre att sova på mage, i alla fall när det gäller rygg- och nacksmärta, säger Carla Fischer, ortopedisk kirurg i New York, till Popsugar.

Egentligen finns det ingen specifik rätt position att sova, utan det handlar mest om personlig preferens, enligt Fischer som fortsätter:

– Att hitta den position som är mest bekväm för dig kommer också ge dig mest REM-sömn och vara mest stärkande.

Så även fast det är många som menar att den optimala linjeringen av nacke och rygg ska ha stor betydelse för din sömns så menar Fischer att det faktiskt inte finns några riktigt bra studier som styrker detta.

Kuddknepet

Brukar du sova på sidan? Då menar Fischer att du kan prova att lägga en kudde mellan benen. 

Eller kanske är du en av de som sover på rygg? Då kan du prova att lägga en kudde under ryggen.

Om det finns ett sätt för magsovarna? Ja, det gör det givetvis också. En strategisk kudde under bäckenet kan nämligen göra susen. Hur? Det lättar lite på trycket mot ländryggen.

Nu vet du på vilket sätt man ska sova. Men har du koll på hur länge man borde sova? Sömnforskaren har svaret och Nyheter24 har tidigare rapporterat om det. Här kan du läsa mer om det. 

Älskar du att sova?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.