Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hur länge borde man sova? Sömnforskaren svarar

- 13/02/2019, 19:31 -

Kan ost före sängdags orsaka mardrömmar? Kan du ta ikapp sömn på helgen? Oklart. Men något som är solklart enligt en ledande sömnforskare är att åtta timmars sömn om natten inte är tillräckligt.

Oavsett vad som sägs så är sömn bland det viktigaste som finns i livet. Och att just sova är något du tillbringar en tredjedel av ditt liv på att göra. 

Just att sova är ju ingen supernyhet, men vi vet faktiskt relativt lite om just sömn. Orsaken till det?

– Forskare började titta på sömnen för bara 70 år sedan, säger sömnforskaren Daniel Gartenberg till Quartz. 

Små detaljer kan rubba sömnen

Sömn är tyvärr inte så enkelt som det kan verka. Det kan till och med vara riktigt knepigt. Det handlar om att allt ska klaffa, en process som består av en mix av både biologiska och neurologiska faktorer. Små, riktigt små, detaljer i din vardag kan rubba din sömn totalt. 

Känner du igen att partnern din snarkar? Eller har du svårt att hålla dig från att dricka en god kopp kaffe sent på dagen? Där har du exempel på vad som kan hindra dig från att få din Törnrosa-sömn.

8,5 timmars sömn är "nya 8"

För att få en hälsosam natts sömn som ger tillräckligt med energi till nästa dag behöver en vuxen människa åtta timmars sömn. Givetvis skiljer sig detta från person till person, men generellt är det åtta timmar som gäller.

Men att Gartenberg menar att för att få den där skönhetssömnen på åtta timmar så behöver du ligga i sängen i minst 8,5 timmar. 

Personer som inte har några problem med sin sömn, utan sover som de ska, tillbringar 90 procent av tiden i sängen sovandes, skriver Quartz. Om det är så att du går och lägger dig åtta timmar innan du ska skutta upp på morgonen, så är det för sent. Varför? Då sover du endast drygt 7,2 timmar av de åtta timmar du faktiskt ligger i sängen. 

Därför är 8,5 timmar det nya! 

Är du intresserad av att läsa mer om sömn? Nedan finns flera användbara artiklar som handlar om just att sova.

Här är de bästa och sämsta sätten att sova på

Sömnbrist – så påverkar det dig negativt

Sömnexperten: Att börja jobba innan klockan 10 är ohälsosamt

Här är 11 saker du inte borde äta innan du ska sova

Militärens teknik: Så somnar du på 2 minuter

Brukar du sova 8 timmar?