Läsk, Juice, Socker, Cancer
Studie: Läsk och juice kopplas till ökad risk för cancer - Foto: Johansen, Erik/TT, ERIK G SVENSSON/TT

Studie: Läsk och juice kopplas till ökad risk för cancer

Att socker inte är bra för hälsan vet vi sedan länge. Men nu visar resultatet av en ny studie att sockriga drycker, såsom läsk och juice, kopplas till ökad risk för cancer.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ett glas iskall Coca-Cola med is i värmen eller en god juice till frukosten sitter aldrig fel. Men du ska passa dig för att dricka för mycket av det goda. 

Enligt en ny fransk studie, som publicerades i den medicinska tidskriften British Medical Jorunal, kan för stor konsumtion av läsk eller juice leda till en ökad risk av cancer, rapporterar CNN. 

18 procent större risk 

Men hur mycket ska du dricka då för att risken för cancer ska öka? Jo, enligt studien så krävs det bara att du konsumerar 100 ml (1 dl) läsk eller juice dagligen för att risken ska öka med hela 18 procent. 

Studien visar också att risken för bröstcancer ökar med 22 procent. 

Korrelation mellan socker och cancer 

I studien deltog 100 000 vuxna fransmän och man kunde se att den ökade cancerrisken var signifikant. Och det är just sockret i dryckerna som är problemet. 

– När du dricker mycket socker ökar du risken för övervikt och övervikt leder till ökad risk för cancer, säger författaren av studien Mathilde Touvier till CNN.

Inget konstaterat samband med sockerfri läsk 

Ännu har ingen korrelation mellan sockerfri läsk, såsom Coca-Cola Zero, och cancer konstaterats. Men forskarna till studien säger att det resultatet bör tolkas med en viss försiktighet, då konsumtionen av sockerfri dricka var relativt låg bland studiens deltagare. 

Men emellanåt visar inte studien orsak eller effekt, vilket gör det i bland problematiskt att veta om cancerdiagnosen kommer till följd av att man dricker sockerhaltiga drycker eller ett annat dolt hälsoproblem.

– Studien ger oss inte ett komplett svar på förhållandet mellan socker och cancer, men det visar vikten av att minska sockerintaget, säger Amelia Lake, forskare vid Teesside University till CNN.

/
Brukar du dricka mycket läsk eller juice?
Tack för din röst!