Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Het mjölk- och smördebatt i skolan: "Det är inte gratis"

- 23/07/2019, 17:00 -

På grundskolorna i Varberg ersätter man mellanmjölk med lättmjölk – för att istället kunna öka fettet i maten. Detta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Tanken bakom det nya upplägget är att maten på skolorna i Varberg ska bli godare. 

Servicenämndens ordförande Tobias Carlsson (L) motiverar beslutet för Hallands Nyheter. 

Vill öka fettet i maten

– Det handlar inte om mellanmjölk eller lättmjölk. Det handlar om för eller emot margarin. Väljer vi lättmjölk kan vi öka fettet i maten. Då får eleverna godare mat, säger han. 

I Varberg har man fram tills nu gått emot Livsmedelsverkets rekommendationer – som gör gällande att lättmjölk borde prioriteras före mellanmjölk. 

Till höstterminen serveras eleverna lättmjölk. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

När höstterminen drar igång för Furubergsskolan, Hagaskolan, Påskbergsskolan, Bockstensskolan och alla de andra kommunala grund- och gymnasieskolorna, står alltså lättmjölk på menyn.  

En annan del av matsedeln som upprört många föräldrar är just att margarin serveras till maten – och inte smör.

– Det är många, framför allt yngre föräldrar, som inte är så förtjusta i att vi serverar margarin. Nu har vi tagit fram en kostnadskalkyl för vad det skulle kosta att servera smör och ska lyfta förslaget till kommunfullmäktige, säger Tobias Carlsson. 

"Det är inte gratis"

Det skulle kosta kommunen omkring 800 000 kronor per år att ersätta margarinet med smör. Nu är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning i den infekterade frågan. 

– Beslutet beror helt och hållet på kommunens ekonomi. Det är inte gratis att göra detta. Att margarin är billigare är ingen hemlighet, säger Tobias Karlsson till HN.  

Mer nyheter: Rent dricksvatten kan bytas ut mot avloppsvatten