Ny forskning: DNA-test kan avslöja cancerrisk

- 24/07/2019, 14:46

Den nya forskningen, från institutet för cancerforskning i London, hoppas kunna hjälpa över 5000 brittiska män om året med anlag för prostatacancer.

Testet skulle kunna avgöra om patienten är i behov av den nya banbrytande "seek and destroy"-metoden. 

Förra månaden kunde forskare nämligen avslöja att de hade hittat ett sätt att direkt angripa prostatatumörer med radioaktiva molekyler. 

Ny metod

Forskarteamet har utvecklat den här tekniken för att kunna se om patienter med prostatacancer har problem med sitt DNA – då det vid sjukdom slutar att reparera sig själv.

Risken för prostatacancer är sammankopplat med hur stor mängd av proteinet "prostate-specific membrane antigen", PSMA, som patienten har.

Högre mängd PSMA tyder på större behov av vård. 

Det genetiska testet skulle kunna visa vilka män som har det här felet i sitt DNA – och dessa personer skulle kunna vara aktuella att använda radioaktiv behandling på. 

– Vi har kommit fram till att defekta DNA-celler ger en god fingervisning om vilka tumörer som hade en hög andel PSMA, och som därför borde svara bra på den här nya metoden, säger forskaren Paul Workman, till Daily Mail. 

Ska testas

Dagens strålbehandling har risker och negativa bieffekter, som inkontinens och potensproblem.  

PSMA-terapin provas i tio olika testgrupper runtom i världen och utvecklarna menar att över 5000 brittiska män per år kan få hjälp, skriver Daily Mail

Mer nyheter: Sarah fick felaktigt cancerbesked – nu kräver hon svar