Facebook har äventyrat användarnas personliga information.
Facebook tvingas böta miljardbelopp. - Foto: Gorm Kallestad/TT, Berit Roald/TT

Facebook får rekordböter – äventyrat användarnas integritet

Amerikanska FTC, Federal Trade Commission, sätter dit Facebook. Företaget tvingas nu böta motsvarande 57 miljarder kronor, detta för bristande hantering av persondata.


Facebook har brustit i omsorgen av användarnas integritet. Bötessumman på fem miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 57 miljarder svenska kronor, är en del av en uppgörelse mellan FTC och Facebook. 

Den måste emellertid först godkännas av domstol innan den kan träda i kraft. 

Oenigt beslut

FTC:s styrelse är dock oense om beslutet, en del hävdar att Facebook får grönt ljus att fortsätta som de vill, utan några direkta regleringar. 

I en annan utredning har Facebook dessutom gjort upp med finansmyndigheten SEC – där Mark Zuckerbergs jättebolag misstänks för att ha vilselett marknaden om hur man använt känslig personlig information. 

Nekar – men betalar

Facebook nekar till att ha gjort någonting brottsligt, men har ändå i det fallet gått med på att betala bötesbeloppet på 100 miljoner dollar till SEC.

Uppgifterna om böterna kom i samband med att Facebook under onsdagskvällen ska redovisa sin kvartalsrapport. Intäkter på omkring 16,5 miljarder dollar förväntas att redovisas, skriver SVT

Mer nyheter: Fler döda än levande på Facebook om 50 år: "Problematiskt" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Facebook varje dag?
Tack för din röst!