Lördag 31 Jul
Stockholm

Forskare: Glaciärerna smälter 100 gånger snabbare än vad man trott

Ny studie visar hur fort glaciärerna smälter.
Isarna smälter betydligt fortare än vad forskarna kunnat tro. Foto: Kathy Matheson/TT, Pixabay

Den klimatkris som vår planet står inför är ett faktum för de allra flesta forskarna. Men en ny studie visar att utvecklingen går mycket fortare än vad man kunnat tro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den nya studien visar att glaciärernas tillstånd är ännu värre än vad forskarna inledningsvis hade befarat. 

Glaciärerna som återfinns på Grönland, Alaska och Antarktis smälter 100 gånger fortare än vad tidigare uppskattningar kommit fram till.

"Signifikant"

– Vi kan se att takten som isen smälter i är signifikant, säger Rebecca Jackson, Rutgers University-New Brunswick, USA, enligt The Independent.

Tidigare har man undersökt hur isen mår med hjälp av temperaturmätningar i luft och vatten. Nu har forskarna insett att det också är viktigt att undersöka salthalten och glaciärernas form. 

Fler mätningar välkomnas

– Vi har öppnat dörrarna och låter gärna andra forskare använda våra metoder för mätningar vid glaciärerna, säger chefsforskaren David Sutherland

Han fortsätter:

– Framtida höjningar av havsnivån avgörs främst av hur mycket is som är samlat i dessa isflak. Vi fokuserar på havsisens gränsskikt, då det är där som situationen är som mest akut. Vi måste lära oss ännu mer om var mest is smälter, säger Sunderland till The Independent.

Mer nyheter: Greta Thunberg i öppet brev: "Gå ut i strejk med oss den 27 september"

Försöker du göra klimatsmarta val i vardagen?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela