Stor enighet: Människan ligger bakom klimatförändringarna.
Forskarna eniga: Människan har skulden för klimatförändringarna. - Foto: Pixabay

Konsensus bland forskare om klimatet – människans fel

Klimatforskare menar att det inte "råder någon tvekan" om att det är människan som ligger bakom klimatförändringarna. Nästan total enighet bland experterna, skriver The Guardian.


Det har länge stått klart att klimatförändringarna, helt eller delvis, beror på den moderna värld som vi människor skapat. 

Men nu står det klart att enigheten bland miljöforskarna är överväldigande. 

Nästan total enighet

Dryga 99 procent anser att det är mänskliga handlingar som har orsakat det miljöhot som hänger över oss. 

Tre studier som har publicerats i "Nature and Nature Geoscience" har jämfört data från över 2000 år tillbaka i tiden. 

Tidigare har forskarna trott att liknande dramatiska klimatförändringar också inträffat förut, exempelvis under istiden. 

Analysen av datan visar dock att jorden aldrig någonsin har genomgått så intensiva och snabba temperaturförhöjningar som under senaste decennierna. 

Ett viktigt genombrott

– Det råder inte längre någon tvekan, som redan har visats i många andra studier. Olika metoder och data har kunnat visa hur klimatet påverkats, säger Stefan Brönnimann, klimatforskare från Berns universitet.

Den nya studien är ett viktigt genombrott för att visa att människan bär ansvaret för den dramatiska utvecklingen under senaste tiden, menar forskarna. 

– Studien borde äntligen kunna sätta stopp för klimatförnekarna, som påstår att miljöförändringarna är en del av naturen, säger Mark Maslin, klimatprofessor vid ett universitet i London, till The Guardian.

Mer nyheter: Forskare: 600 svenskar dog förra året av värmen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!