En studie avslöjar vad svenska föräldrar tycker är det viktigaste i barnuppfostran.
En studie avslöjar vad svenska föräldrar tycker är det viktigaste i barnuppfostran. - Foto: Gorm Kallestad/TT, Henrik Holmberg/TT

Det här är viktigast i barnuppfostran – enligt svenska föräldrar

Vad är egentligen det viktigaste i ett föräldraskap? Aftonbladet publicerade en studie där de hade frågat över 1 600 svenska föräldrar gällande det viktigaste som förälder. Vad som vann? Kärleken, såklart.


Föräldraskap är det mysigaste som finns, men kan ibland vara svårt att hantera.

Det svåra kan vara att veta vad man ska prioritera, i uppfostran, som förälder.

Men enligt en studie, som gjordes på 1618 svenska föräldrar, kan många mammor och pappor pusta ut.

Studien kom fram till att kärleken är det viktigaste när man uppfostrar sina barn.

Kärleken vann

Kärlek är alltså det viktigaste inom barnuppfostran. På andra plats var att lära de hänsyn och respekt och tredje plats tog faktumet att man måste sätta tydliga gränser.

– Jag brukar säga kramar och ramar. Helt enkelt att vårda en god relation med sitt barn, vara närvarande och lyhörd, att etablera en trygg och säker anknytning. Det var kramarna. Sedan har vi ramarna och här handlar det om tydlighet. Att sätta gränser, konsekvenser och samtidigt skapa förutsättningar för att det finns en viss förutsägbarhet, förklarar Martin Forster, barnpsykolog till Aftonbladet.

Forster menar sedan att grunden vi har i Sverige är det demokratiska föräldraskapet. Att inte vara allt för auktoritär, men inte heller för bekväm utan att alltid hålla en dialog med barnet.

Föräldrar för självkritiska

Han menar även att många föräldrar är för hårda mot sig själva och allt för självkritiska när det kommer till att vara konsekvent som förälder.

– Man ska ju försöka vara konsekvent, de flesta tänker nog så och de flesta upplever att det är svårt. Men de flesta är för hårda mot sig själva. Det kan vara bra att inte vara för konsekventa, det kan bli auktoritärt. Mänskliga relationer bygger ju på att det finns en viss flexibilitet. Nu menar jag inte att man ska göra undantag för att man inte orkar, men att vara lyhörd för speciella omständigheter, berättar han för Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du en förälder?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

1 timme sedan
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.