Dejtingappar kan göra så att du känner dig ensammare.
En ny studie visar att dejtingappar kan få dig att känna dig ensammare. - Foto: Foto: Unsplash/Shutterstock

Nya studien: Därför får dejtingappar dig att känna dig ensammare

Dejtingappar kan kännas som det perfekta verktyget för att få till en romantisk träff, ett snabbt haff, eller bara trevligt sällskap. Men nu visar en ny studie att appar som Tinder och Grindr i själva verket får dig att känna dig ensammare.


Vad är du sugen på?

En mysig dejt, ett snabbt ligg, eller bara lite häng med en potential crush. Oavsett vilket så kan det gå relativt snabbt att ordna – utan att du ens behöver lämna hemmet. I alla fall om du är en av de miljontals personer som använder sig av dejtingappar. 

Och trots att det finns mycket positivt med att uppvakta och bli uppvaktad från hemmets trygga vrå, är allt som glimmar inte guld. 

Ensamhet och social ångest

En ny studie visar nämligen att dejtingappar faktiskt kan ha en motsatt effekt – och få dig att känna dig ensammare än innan du använde dem. 

Forskare på Ohio State University undersökte hur 269 universitetsstudenter använde dejtingappar. Studien visade att de deltagare som tyckte sig överanvända apparna, eller tvångsmässigt använde dem, i större utsträckning kände sig ensamma. 

En ny studie visar att dejtingappar kan få oss att känna oss ensammare. Foto: Unsplash

Samma deltagare hade också större risk att känna social ångest. 

Enligt forskaren Kate Coduto, som arbetat med studien, handlade det främst om personer som generellt sätt känt sig ensamma redan innan de börjat använda dejtingappar. Och för just de användarna förstärktes ensamhetskänslorna efter användningen. 

"Om de [redan] var ensamma, förstärktes problemen," skriver hon i studien. "Kombinationen av ensamhet och användandet ledde till tvångsmässig användning, som i sin tur hade negativa konsekvenser.". 

På tal om att dejta

Du vet redan vad ghosting är. 

Men har du hört talas om orbiting – alltså när personen som har ghostat dig fortfarande lurkar omkring i dina sociala kanaler. 

Och har du koll på vad pocketing är och hur du undviker det i dejtingsammanhang?

Inte? Då har vi svaren du söker: Här är alla dejtingfenomen du inte visste att du varit med om.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vilken dejtingapp tycker du bäst om?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Folklistan: Skicka fångar till andra EU-länder

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

"Olycka på E18 mellan Karlskoga och Kristinehamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Svenskt nej till mer socialt i EU

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Polisen i Göteborg rapporterar om rån

"Vid Körkarlens Gata är det en man som blir fråntagen sin guldklocka av en okänd person efter att blivit påhoppad.", skriver polisen på sin hemsida.