Tvål
En trend har växt fram som förespråkar att man ska sluta tvätta sig med tvål. - Foto: Unsplash

Därför ska du inte tvätta dig med tvål

Allt fler har slutat att tvätta sig med tvål och sköljer sig bara med vatten istället. Anledningen är att hudens egna bakterier ska fungera som en naturlig tvål som tar hand om både svettlukt och smuts.


Tvål och schampoo verkar i många fall uttorkande och tvättar bort hudens eget lager av skyddande ämnen. De innehåller nämligen både konserveringsmedel och tensider som dödar hudens goda bakterier och löser upp värdefulla fetter. 

Detta har gjort att allt fler människor har börjat välja bort både tvål och schampoo. Och många av anhängarna av den här trenden har vittnat om både vackrare hår och friskare hårbotten än någonsin. 

Kanadensiskan Jackie Hong har inte använt tvål på nio år och hon hävdar att det räcker att duscha med enbart vatten för att bli av med både dålig lukt och smuts, skriver MåBra. 

En trend har växt fram som förespråkar att man ska sluta tvätta sig med tvål. Bildkälla: Unsplash

God bakterier som skyddar

Och enligt forskning verkar det som att No Soap-rörelsen faktiskt inte är ute och cyklar. Huden har nämligen ett eget mikrobiom, precis som tarmen, som består av både goda och onda bakterier. 

Det finns särskilt goda bakterier på huden som skyddar oss mot irriterande ämnen och som ”äter” den ammoniak som finns i människans svett och omvandlar den sedan till kväve. 

Problemet med tvål är alltså att vi tvättar bort de goda bakterierna tillsammans med de onda, vilket gör att det uppstår en obalans. 

Det verkar som att vi idag är för rena helt enkelt och det resulterar i att huden inte mår bra. Människan behöver ett visst mått av smuts för att immunförsvaret ska hålla sig aktivt. 

Finns ett undantag 

Men det finns ett ställe på kroppen som de flesta läkare och forskare faktiskt är överens om att vi behöver tvål – nämligen händerna. Att hålla en bra handhygien är viktigt för att inte sprida infektioner och då behöver man använda tvål. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tvättar du dig med tvål?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.