Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nationell trafikvecka: Här är allt du behöver veta

- 17/08/2019, 11:20 -

Under nästa vecka kommer polisen att ha en nationell trafikvecka. Det innebär bland annat fler kontroller och ökad synlighet.

Huvudfokus under veckan kommer att vara hastighetskontroller i trafiken och trygghet

Polisen kommer att göra fler kontroller än vanligt och synas mer på gator och torg i största allmänhet – runtom i landet.

Kontroller och synlighet

Hastighetskontrollerna kommer främst att göras i de kommunala nätverken inne i städerna. Det rör sig alltså främst om vägar där begränsningarna ligger på 30-50 kilometer i timmen. 

Många kontroller kommer att utföras dagtid vid skolområden. Men det är inte enbart hastighet som kommer att mätas.

– Vi kollar såklart också körkort, nykterhet, sen tittar vi i övrigt om det finns någon annan fordonsbrist på bilen, finns det någon i bilen som väcker misstanke om att det är något som inte står rätt till, säger Björn Thunberg, vid trafikpolisen i Eskilstuna, till Sveriges Radio. 

För många har bråttom

Han menar också att bilister överlag har alldeles för bråttom i trafiken. 

– De planerar inte sin körning och jag tycker att för många har ett aggressivt körsätt. Man ligger alldeles för nära bilarna, man har inget avstånd. Man måste ju kunna ha en chans att bromsa om det händer något framför, säger Thunberg. 

Han trycker avslutningsvis på hur viktigt det är att alla i fordonet har säkerhetsbälte – och nämner bekymret med smartphones. 

– Släpp det här med att hålla på med mobiltelefonen i bilen, säger Thunberg till SR.

Mer nyheter: Tågkaoset: Så drabbas du som resenär

Har du blivit stannad av polisen för kontroll?