Rökning, studie
Lättare att sluta röka om du lär dig något nytt - Foto: Magnus Andersson/TT, Varfjell, Fredrik/TT

Studie visar: Gör du det här blir det lättare att sluta röka

Är du rökare och vill sluta? Då visar en ny studie vad som gör det lättare för dig att fimpa – nämligen att lära dig något nytt.


Att ha ett beroende av något slag är inte jättekul – den där känslan av att du inte kan tänka på något annat än det du är beroende av. Inte glömma den där huvudvärken eller stressen som kommer när din kropp inte får det den är van att få, inte kul.

Något som är beroendeframkallande är nikotin som bland annat finns i cigaretter. Enligt WHO's rapport från 2018 röker drygt en miljard människor i världen. 

Är du en av dem som röker och vill sluta? Vad bra för dig! Det finns faktiskt något som du kan göra för att det ska bli lättare – nämligen att lära dig något nytt. Det visar en studie som har publicerats i tidskriften Addiction Biology. 

Testade studien på råttor 

I studien fick råttor utsättas för nikotin i tre veckor och därefter fick de genomgå ett par motoriska övningar, bland annat att balansera på en roterande stång, skriver SVT Nyheter. 

Att det var just tre veckor som råttorna utsattes för nikotin var ingen slump – forskarteamet hade redan innan kommit fram till att den tiden räcker för att djuren ska få livslånga effekter på sina hjärnor. 

Det var ett minst sagt tydligt resultat efter de tre veckorna – man kunde se att träningen hävdat de rubbningarna som uppstått i hjärnan på grund av nikotinet. 

– Vi kunde se en snabb återhämtning för de djur som tränade. De som hade fått träning uppvisade inte några kvarstående rubbningar i hjärnan efter nikotinet. Även nervcellernas formbarhet, som var kraftigt minskad i kontrolldjuren, var återställd i djur som tränats, säger Louis Adermark, docent i neurobiologi och en av de som ligger bakom studien, till SVT Nyheter. 

"Det är svårt att sluta röka men lär dig något nytt"

När det kommer till människans motoriska tillvägagångssätt vid rökning handlar det om att ta fram en cigarett, tända den och sedan ta ett bloss – och nikotinberoendet hos oss är starkt kopplat till detta tillvägagångssätt. Det vill säga att vår hjärna lär sig att associera det beteendet med känslan som nikotinet ger oss. 

I och med det motoriska mönstret ville man i studien lära djuren nya mönster när de inte utsattes för nikotin.

– Nikotin har en kraftig påverkan på den hjärnregion som registrerar nya motoriska vanor, och vi tror detta hjälper till att snabbt skapa vanemönster som är svåra att lära sig av med. Genom att aktivera dessa kretsar med motorisk inlärning kunde vi påskynda hjärnans återhämtning, säger Louis Adermark till SVT Nyheter. 

Genom att studera studiens resultat menar Adermark att det skulle vara lättare att sluta röka med hjälp av att lära sig något nytt. 

– Det är svårt att sluta röka. De flesta som försöker återfaller men om man försöker lära sig något helt nytt, som en modern dans eller tennis, skulle det kunna underlätta, säger hon till SVT Nyheter

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röker du?
Tack för din röst!