Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny studie: Fler överviktiga bor landsbygden

- 29/08/2019, 14:18 -

Kan vikten påverkas av vart man bor geografiskt? Ja, enligt tidningen Nature​ löper det större risk för fetma om man bor på landsbygden.

Den vetenskapliga tidningen Nature har presenterat en omfattande studie gällande kroppsmåttet BMI runt om i världen. Rapporten visar att folk bosatta på landsbygden löper större risk för fetma än folk i storstäder, framförallt i rika länder löper det större risk för en ökad övervikt på landsbygden. 

Mer snabbmat på landsbygden

Enligt Umeå Universitet, kan förklaringen vara att utbudet av snabbmat på landsbygden har ökat mer frekvent de senaste åren i jämförelse med stan. Dessutom är det oftast färre möjligheter till fysisk aktivitet på landet.

"Det är ett stort folkhälsoproblem"

Stefan Söderberg, kardiolog på Umeå Universitet, konstaterar att det är ett stort problem att landsbygden har färre träningsmöjligheter än storstäderna.

– Det är ett stort folkhälsoproblem och vi har någon form av segregation av hälsa. Det handlar om ett upplysningsarbete och folkhälsoarbete som måste starta redan från barnaår genom skolan, säger han enligt TT.

Söderberg uttalar sig även via Umeå Universitet, att rika länder ofta vill försöka efterlikna varandra, både på gott och ont.

– Klart oroande. Att svälten i världen minskar är givetvis i grunden väldigt positivt, men tyvärr verkar det som att länder på ekonomisk uppgång gärna tar efter det sämsta av den rika världens vanor. Man måste göra fysisk aktivitet attraktiv för alla och premiera bra mat.

Här kan du läsa om den banbrytande forskningen – bakterier kan motverka fetma!