Fler överviktiga på landsbygden än i stan
Fler överviktiga på landsbygden än i stan - Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Ny studie: Fler överviktiga bor på landsbygden

Kan vikten påverkas av vart man bor geografiskt? Ja, enligt tidningen Nature​ löper det större risk för fetma om man bor på landsbygden.


Den vetenskapliga tidningen Nature har presenterat en omfattande studie gällande kroppsmåttet BMI runt om i världen. Rapporten visar att folk bosatta på landsbygden löper större risk för fetma än folk i storstäder, framförallt i rika länder löper det större risk för en ökad övervikt på landsbygden. 

Mer snabbmat på landsbygden

Enligt Umeå Universitet, kan förklaringen vara att utbudet av snabbmat på landsbygden har ökat mer frekvent de senaste åren i jämförelse med stan. Dessutom är det oftast färre möjligheter till fysisk aktivitet på landet.

"Det är ett stort folkhälsoproblem"

Stefan Söderberg, kardiolog på Umeå Universitet, konstaterar att det är ett stort problem att landsbygden har färre träningsmöjligheter än storstäderna.

– Det är ett stort folkhälsoproblem och vi har någon form av segregation av hälsa. Det handlar om ett upplysningsarbete och folkhälsoarbete som måste starta redan från barnaår genom skolan, säger han enligt TT.

Söderberg uttalar sig även via Umeå Universitet, att rika länder ofta vill försöka efterlikna varandra, både på gott och ont.

– Klart oroande. Att svälten i världen minskar är givetvis i grunden väldigt positivt, men tyvärr verkar det som att länder på ekonomisk uppgång gärna tar efter det sämsta av den rika världens vanor. Man måste göra fysisk aktivitet attraktiv för alla och premiera bra mat.

Här kan du läsa om den banbrytande forskningen – bakterier kan motverka fetma!


/
/
/
/
BMI
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.