Fredag 24 Sep
Stockholm

Efter jaktbråket i Skåne – två polisanmälningar har upprättats

Händelsen mellan jägare och djurrättsaktivister har polisanmälts.
Händelsen mellan jägare och djurrättsaktivister har polisanmälts. Foto: Skärmdump Hunt Saboteurs Sweden/Facebook, Fredrik Sandberg / TT

Det var under gårdagen som Nyheter24 rapporterade om bråket mellan djurrättsaktivister och jägare i Skåne. Nu har polisen fått in två anmälningar gällande misshandel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var igår som Nyheter24 rapporterade om att ett bråk inträffade mellan djurrättsaktivister och jägare i Skåne. Konflikten urartade efter att en av jägarna slog bort en av aktivisternas mobiltelefon – som filmade jakten. 

Det hela slutade i slagsmål, vilket kan ses i ett videoklipp, som nu är borttaget på djurrättsorganisationen Hunt Saboteurs Swedens Facebooksida.

Händelsen utspelade sig i Landskrona enligt uppgifter från Hunt Saboteurs Sweden, som kommenterade konflikten.

– Strax efter klippet avbryts jakten tack vare aktivisterna och inga oskyldiga djur behöver sätta livet till, skriver Alf Skoog, talesperson för Hunt Saboteurs Sweden, i ett mail till Nyheter24.

En jägare och två djurrättsaktivister hamnar i slagsmål. Bildkälla: Skärmdump Hunt Saboteurs Sweden/Facebook

Händelsen har polisanmälts

När Nyheter24 kontaktar polisregion Syd så säger de att vid tillfället avisade flera personer från platsen. Det har även kommit in två polisanmälningar gällande misshandel, klockan 09:22 söndagen den 1 september.

Men är det olagligt att avbryta en jakt? Vi tog kontakt med rättsexperten Sven-Erik Alhem för att ta reda på mer.

– Det är först om det urartar i ett fysiskt angrepp eller om man hindrar någon för att utföra något som det är olagligt. Men man måste också ta hänsyn till yttrandefriheten, demonstrationsfriheten och allemansrätten, vilket gör det väldigt svårt att veta om det var rätt i just det här fallet. Men ingen har rätt att slå undan en mobiltelefon eller slåss om det inte är nödvärn, säger Alhem till Nyheter24.

Sven-Erik Alhem säger att det är en svårbedömd situation. Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela